Megdöbbentő: a cukor is függőséget okozhat!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Tudományos bizonyíték van arra, amit a sok nagyevő már korábban is sejtett: függőséget okozhat a cukor. Mint kiderült, az édesség ugyanolyan vegyi folyamatokat indít el az agyban, mint a kemény drogok, vagyis a kokain és a heroin.

Állatkísérletekkel bizonyították be a Priceton Egyetem kutatói, hogy a cukor a kemény drogokéhoz igen hasonló hatást fejthet ki az agyban. A kísérleti állatok elvonási tüneteket is mutattak, és még hosszú távon is sóvárogtak az édesség után - számolt be a kutatást vezető Bart Hoebel pszichológia professzor.

A kutatók 12 órán keresztül nem adtak enni a patkányoknak, amelyek a következő 12 órában az élelem mellett cukrot is kaptak - pontosabban a cukros üdítőitalokhoz hasonló összetételű, 25 százalék glükózt és 10 százalék szacharózt tartalmazó édességet. A kísérlet három-négy hétig tartott.

Az édesség hatására nagy mennyiségben termelődött dopamin az agy jutalom-területében - a kemény drogok hatására az agynak ugyanezen a részén nő vagy csökken a dopaminszint.

Három hét után a patkányoknál ugyanolyan elvonási tünetek jelentkeztek, mint azoknál szoktak, akik éppen próbálnak leszokni a dohányzásról, az ivásról vagy a morfiumról.

S ami még érdekesebb: a tartós absztinencia nem "gyógyította ki" a patkányokat. Éppen ellenkezőleg: amikor lehetett, az állatok több cukrot fogyasztottak, mint korábban.

A kutatók azt remélik, hogy az eredmény segíthet a kábítószer- és alkoholfüggők, valamint az evési rendellenességben - bulimiában, anorexiában - szenvedők kezelésében, bár ehhez még további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár