Miért egészséges a paradicsom?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Most van az igazi szezonja, ehetünk belőle bőven frisset, és eltehetjük télre. A paradicsom nemcsak a piros színével kelleti magát, de nagyon értékes „belső élete” is van. Az aztékok gyógynövényként használták. Elterjedése a spanyol hódítóknak köszönhető, akik a burgonyával együtt hozták be Európába. Nemcsak fajtája számos, hanem a neve is: felfedezői, az indiánok „tumatle”-nak nevezték. Szerelem-, paradicsomalmának is nevezik, és évszázadokon át tartó nemesítése következtében jelenleg mintegy 2500 paradicsomfajta létezik, a világ szinte minden konyhájában használják.

A likopin védi a sejtmembránt

A paradicsom véd a koszorúér-betegségek ellen. Ennek oka a benne található likopin, amely speciális karotinoid antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a másodlagos növényi anyag védi a sejtmembránokat, egy ideig a rákos sejtekben is. Ez az anyag nemcsak a piros gyümölcsben található meg, hanem a görögdinnyében, a rózsaszín grapefruitban és guayavában is.

A karotinoidok a szervezet számára a szabad gyökök leküzdésében fontosak. Zsírban oldódnak, és ezt főzéskor figyelembe kell venni. Néhány csepp olívaolaj hozzáadása már elegendő.

Likopin a paradicsomból készült termékekben

A szakértők által javasolt napi adag 6 mg. Érdekes, hogy a szervezet a likopint paradicsompüréből vagy paradicsomléből jobban felveszi, mint a friss gyümölcsből. Ez nem ellentmondás, hanem azzal magyarázható, a hőnek viszonylag ellenálló likopin csak magasabb hőmérsékleten bontakozik ki teljesen (amit a lé vagy püré gyártásakor érnek el), és így jobban felszívódik a szervezetben.

Paradicsomtermékek: (likopintartalom (mg/100g)

  • paradicsom (nyers) - 9,3
  • paradicsomlé - 10,8
  • paradicsompüré - 16,7
  • ketchup - 17,2
  • paradicsomszósz - 18,0
  • paradicsomkrém - 55,5

Egészséges és kalóriaszegény

A paradicsom nemcsak egészséges, hanem különösen kalóriaszegény. A likopin mellett gazdag C-vitaminban, ásványi anyagokban (pl. kálium) és fontos nyomelemekben. A maradék víz – mintegy 95%. Leginkább az érett paradicsomot szeretjük, és akinek van a kertéjben, szerencsésnek mondhatja magát.

A zöld paradicsom nyersen fogyasztva egyébként veszélyes, mert toxikus alkaloid tomatint tartalmaz (megfelel a burgonyában lévő szolaninnak). Ez fejfájást, hányingert, gyomornyálkahártya-gyulladást és görcsöket válthat ki. Nagyon nagy mennyiségben halálos is lehet. (Erről Önnek mi a véleménye? Hallott már erről? Szóljon hozzá a cikk végén - Szerkesztő)

Ötletek a paradicsom helyes tárolásához

  • A paradicsom hidegre érzékeny, és nem célszerű hűtőszekrényben tárolni. Legjobb, ha hűvös sarokban szobahőmérsékleten tároljuk.
  • Ne tároljuk együtt más zöldségfélékkel. A paradicsom etilént termel, ami elősegíti az érést, így mellette az uborka megpuhul.
  • Az alma, mely maga is termel etilént, elősegíti a paradicsom utóérését. Segít az is, ha kitesszük a napfényre.
  • A friss paradicsomot 4-5 napig tárolhatjuk, utána használjuk fel. A fény, meleg és oxigén csökkenti a tápanyagtartalmat.

A cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.(Németből fordította: Koncz László)

Fontos megjegyzés: A Likopinról található állítások hivatalosan nem ellenőrzöttek, vagy elfogadottak, a jelenleg érvényben lévő Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal - EFSA által kihirdetett hatóanyagokról szóló állításokat tartalmazó listájában. A cikket eredeti formájában publikáltuk, az állítások az eredeti cikkben találhatók. - Szerkesztő

Önnek mi a véleménye? Kérem szóljon hozzá a cikkhez!

Publikálva: 2012. augusztus 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár