A szmog károsítja a szaglást

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Az elhúzódó légszennyezés, amely sárgára színezi Mexikóváros egét, tönkreteheti a lakosok szaglását is - állítják mexikói kutatók. A túlzsúfolt metropoliszban 20 millió ember él és négymillió autó közlekedik. Ennek is következménye az a vizsgálati eredmény, mely szerint az itteni lakosok kevésbé ismerik fel a kávé, a narancslé illatát, vagy a romlott ételek szagát, mint az egyik szomszédos kisváros lakói.

Robyn Hudson csoportja a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemen (UNAM) undorító szagú, például rothadó káposztára emlékeztető anyagot adagolt a kísérletre jelentkező alanyoknak felkínált ételbe. Azt figyelték, mekkora koncentrációnál utasítják el az emberek a büdösített élelmet.

A kutatók Mexikóvárosban és egy közeli kisvárosban, Tlaxcalában élő emberek szaglását hasonlították össze, és azt találták, hogy a vidéki lakosok már kisebb koncentrációnál észlelték a szennyezést. Hudson és munkatársai most azt vizsgálják, milyen mértékű sejtkárosodást okoz a légszennyezés az orrban és a szemben. A szagmolekulák az orr nyálkahártyájában oldódnak fel, az ott lévő érzékelősejtek észlelik, majd továbbítják az agyba az információt. Ezek az orr nyálkahártyájában ülő szaglóreceptorok érzékenyek a légszennyezés által okozott ártalmakra.

A kutatók feltételezik, hogy a szennyezés az ízérzékelést is rontja, tekintve, hogy a szaglás és az ízlelés igen szoros kapcsolatban áll. Egészségügyi szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy Mexikóváros lakóinál a légszennyezés miatt emelkedett a tüdőfertőzések, az asztma, a szívinfarktus, a rákbetegségek kockázata. A problémát az okozza, hogy a város 2240 méteres magasságban fekszik egy hegyek közé beékelődött mélyedésben. A városban a magasság miatt ritkább a levegő, a tál formájú völgy pedig koncentrálja a szennyeződést.

Forrás: index.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár