Nyári szmogot hozott a hőség

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A hőség meghozta magával a nyári szmogot is, egyre több városban lépi át az egészségügyi határértéket a talaj közeli ózon koncentrációja Az ózon és a belőle kialakuló szennyezőanyagok fejfájást okozhatnak, izgatják a szemet, de növekedhet a rákkeltő hatású szennyezőanyagok koncentrációja is. A talaj közeli ózon akkor lépi át az egészségügyi határértéket, ha nyolc óra átlagában koncentrációja meghaladja a 120 ug/m3-es értéket. Ezt az értéket már Miskolcon, Pécsett, Budapesten és több más városban is meghaladta az ózon koncentrációja. Jellemző, hogy a K-pusztai, lakóterületektől távol eső mérőállomásán is 131 ug/m3-es, határérték feletti értékeket mértek.

Hogyan alakul ki a szmog?

A napos, meleg, valamint szélcsendes és csapadékmentes időjárás ideális feltételeket teremt az ún. nyári szmog kialakulásához. A nyári szmog meghatározó szennyezőanyaga a talaj közeli ózon, amely a napsugárzás hatására alakul ki, ezért koncentrációja is a nap járásához kötött. Reggel a gépjárművek kibocsátását követően a napsugárzás hatására a szennyezőanyagok átalakulnak talaj közeli ózonná és sok egyéb másodlagos szennyezőanyaggá. Az ózon koncentrációja a déli órák körül kezd rohamosan felhalmozódni, és igen magas marad a koncentrációja a késő délutáni órákig, majd a nap leszálltával csökken a szennyezőanyagok mennyisége a légkörben.

Mi az egészségügyi hatása?

A talaj közeli ózon erősen mérgező, izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, köhögést és fejfájást okozhat, de súlyosbítja a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit is. Az ózonnal együtt járó további szennyezőanyagok között rákkeltő hatásúak is találhatóak.

Hol a legmagasabbak a koncentrációk?

A talaj közeli ózon sajátságos tulajdonságai miatt koncentrációja nem feltétlenül a belvárosban a legmagasabb, hanem a csúcskoncentrációk a külvárosi, vidéki területeken alakulnak ki. A városokban kialakuló ózon ugyanis az itt jelenlévő szennyezőanyagok miatt le is bomlik, míg a vidéki területekre eljutó ózont nincs, ami lebontsa.

Kik a veszélyeztettek?

Különösen a gyermekek és idősek, valamint a légzőszervi, és szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők a veszélyeztettek. Ez különösen azért aggasztó, mert ők azok, akiket a hőség is megvisel.

Az elkövetkező napokban továbbra is számítani kell a magas ózonkoncentrációkra, amíg a hőség tart.

A cikk nem a mi írásunk, a vitaminkereso.hu oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése

Kedves Olvasó!

Bár a vízcsapból is ez folyik, nem lehet eleget hangsúlyozni hogy amikor ilyen hőség van, igyon eleget. Lehet hogy többet izzad tőle, de ne felejtse, az izzadás által a testünk nedvességet párologtat el, és így hűti magát. Pótolja az ásványi-anyag veszteséget, lehetőleg könnyen emészthető ételeket fogyasszon.
Lehetőleg a déli órákban, amikor a legnagyobb a napsugarak beesési szöge, ne tartózkodjon a napon. Ilyenkor van a legmelegebb. Inkább koradélután, vagy a reggeli órákban sütkérezzen.

Kellemes napot és jó közérzetet kívánok!

Vági Péter

Publikálva: 2012. július 6.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár