Parlagfüvet enni nem tanácsos

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Szeged - Nem tanácsolja az allergológus, hogy a lapunkban bemutatott vásárhelyi férfihoz hasonlóan bárki parlagfüvet egyen. Bár elismerte: a módszer orvosilag is egy évszázada alátámasztott, egyáltalán nem mindegy, milyen dózisban visszük be szervezetünkbe az allergént.

Délmagyar.hu: Lelkes parlagfűvédők bukkantak fel lapunk internetes oldalának fórumán, levélben is érkezett hozzánk visszajelzés azok után, hogy megírtuk: egy hódmezővásárhelyi férfi parlagfüvet eszik allergiája ellen.

Szakemberek mégis óva intenek attól, hogy népi mozgalommá váljon hazánk legallergénebb növényének rágcsálása. Azt mondják, ez akár nagyon súlyos következményekkel is járhat.

– Amit ez a férfi a lapban bemutatott, az nem valami új keletű dolog, hiszen a specifikus immunterápiát már száz évvel ezelőtt kitalálták – mondta el Csörgő Sándorné Bata Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának allergológus professzora. – Valóban megvan tehát a tudományos alapja annak, hogy az allergiát az allergén szervezetbe juttatásával gyógyítják, nem mindegy azonban a módszer. A kezelés során ugyanis a pollent tisztítva, megfelelő koncentrációban, az adagot folyamatosan növelve adagoljuk a betegnek, orvosi ellenőrzés mellett.

A szakember szerint ha valaki önjáró módon áll neki parlagfüvet enni, nem tudja, mennyi allergént visz be a szervezetébe. Ez pedig mindig veszélyes, akár az ellenkező hatást is kiválthatja. Bizonyos dózis után ugyanis már nem gyógyítja az allergiát, hanem heves tünetekkel előhozza azt. – Arról nem beszélve, hogy nem lehet tudni, esetlegesen milyen keresztreakciók lépnek fel, mondjuk azért, mert előtte zellert evett. Ilyen esetben akár bele is halhat a hirtelen fellépő, heves tünetekbe – tette hozzá a professzor asszony.

Cikkünk nyomán többen felhívták a figyelmet arra, hogy a parlagfüvet szárított formában nem kevés pénzért már árulják is – mindenféle csodatételt tulajdonítva neki. A professzor erre azt mondta: a betegségeket a psziché köztudottan tudja szabályozni – az allergiára ez különösen igaz. Amiben hiszünk, az akár meg is gyógyíthat. – De mi értelme kifizetni vagyonokat valamiért, aminek van ellenőrzött, orvosi készítmény megfelelője is? – tette fel a kérdést.

A cikk eredeti forrása: delmagyar.hu A cikk szerzője: Tímár Kriszta

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház szerkesztőjének kiegészítése:

Miután útnak indítottuk az előző cikkünket hírlevelünkben, nekünk is - a Délmagyar.hu oldal olvasóihoz hasonlóan, sok visszajelzést küldtek olvasóink. Ezúton is köszönjük szépen a leveleket. Volt aki örült a cikknek, volt akinek negativ tapasztalata volt a cikkben leirt módszerrel.

Természetesen mi érdekességként küldtük a cikket, NEM egyértelmáen és kizárólagosan javasolt kezelési módszerként. Senkit nem szeretnénk, szerettünk volna parlagfű evésre buzdítani.
Mindenki maga döntse el, kipróbál-e egy természetes gyógymódot vagy sem.

A magyar nyelvben létezik egy mondás: "Kutyaharapást szőrivel!". Érdekes a magyar nyelv. Csodálatos.

Ez a mondás valószínüleg nagyon régen születhetett. Abban az időben az emberek tartok tőle nem ettek ennyi mesterséges élelmiszer adalékot, nem érte őket annyi behatás, mint a mai kémiai társadalomban élő embertársainkat. Erősek, egészségesek is voltak mint a szög. Nyilván egy bivalyerős kapáláson, fizikai munkán edzett ember (ezt teljes tiszteletemmel irom!) számára nem okoz gondot a parlagfű elfogasztásával járó tünetek elviselése... márha egyáltalán kialakult náluk szénanátha.

Emlékszem gyermekkoromban még azt sem tudták mitől alakulnak ki ezek az allergiás tünetek, ma meg nagyon széles körben érinti ez embertársainkat. Vajon mi lehet ennek a hátterében?

Ma amikor rengeteg vegyianyaggal érintkezünk külsőleg, belsőleg, az ezek által a szervezetben keletkező szabadgyökök nagy mennyiségben halmozódnak fel, és a szervezet védekező képességét eleve elkezdhetik gyengiteni, így aztán egy allergén megjelenése, amely egyébként mindíg is jelen volt a környezetünkben már csak megfejeli ezt a terhelést az "allergiás" időszakban, amelyre aztán a szervezetünk ezeket a heves, szénanáthával, köhögéssel, járó tüneketek adja.

A cikkben megszólaló szakértő véleményét mindenképpen osztom, hogy ha túl drasztikusan állunk neki a probléma kezelésének, akkor az nehézségeket, kockázatot hordozhat magában, amelyet jobb ha szakember felügyelete mellett végzünk.

Mindazonáltal az biztos, hogy az átvezető út a kivezető út. Ami előidézte a tüneteket, az fogja a szervezet védekező mechanizmusait is védekezésre inspirálni, de azért az arányok és a mennyiségekkel kapcsolatosan a józan aránytartás a célravezető.

A szabadgyököket antioxidánsokkal tudjuk semlegesiteni, ezzel csökkenthetjük a szervezetünkben felhalmozódó és azt gyengítő tényezőt. Ezáltal az immunrendszerünk is előbb utóbb fellélegezhet és akár képes is lehet megbírkózni az allergének leküzdésével.

Egy köztes megoldás lehet a parlagfűevésre az a szintén régóta ismert módszer, amikor a gazdák parlagfűvel etetik a kecskéiket. Megfigyelték, hogy ha ezután fogyasztják el a kecske tejét, akkor kevésbé jelentkeztek a szénanátha tünetei. Parlagfüvet legelve a kecske szervezete is előállitja az ellenanyaot, és igy nem a mi immunrendszerünket terheli a parlagfű elfogyasztása.

Erre aztán tényleg igaz lesz a mondás: A kecske is jóllakott és a káposzta is megmarad.

Én mindenesetre - mivel nincs kecském az erkélyen, Szent-Györgyi Albert módszerét követem szénanátha ügyben.
Ha érdekli Önt ez a módszer, személyes levélben leirom szívesen, ha ír nekem a vagi.peter@jkvitamin.hu email cimemre.

Üdvözlettel,

Vági Péter
A Jó Közérzet Vitamin®
Webáruház szerkesztője

Publikálva: 2011. július 19.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár