Veszélyes fertőtlenítő?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Amikor – úgy negyven évvel ezelőtt – feltalálták az antibakteriális hatású triclosant, kórházakban, a sebészeti osztályokon kezdték fertőtlenítésre használni. Ma viszont már számtalan fogyasztói termékben megtalálható: szappanokban, folyékony szappanokban, mosogatószerekben, még népszerű fogkrémben is.

Betiltását javasolták

Annyira gyakran használt vegyi anyag, hogy a CDC (a Centers for Disease Control and Prevention, azaz az amerikai Betegség-ellenőrző és Megelőző Központ) felmérése szerint az 5 éven felüli amerikai lakosok 75%-ának vizeletében megtalálható a triclosan. Nem egy kutatás kimutatta, hogy a triclosan állatkísérletekben a hormonszabályozás zavarát okozta, hogy antibiotikum-rezisztenciát vált ki. Fogyasztóvédelmi csoportok, kongresszusi képviselők követelték már, hogy tiltsák be a használatát a szappanokban.

Az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) már azt is megállapította, hogy a közönséges szappannal való kézmosásnál semmivel sem hatékonyabb a triclosant tartalmazó szappanos kézmosás.

Ezt a megállapítást a gyártók persze vitatják. A Környezetvédelmi Hatóság (Environmental Protection Agency) is vizsgálódik a triclosan biztonságossága ügyében. A szövetségi vizsgálat kimenetele nem elhanyagolható kockázatot jelent az antimikrobiális és antibakteriális szappanok, folyékony szappanok gyártóinak üzletmenetére, mert a 750 millió dolláros piac felét ezek a termékek teszik ki az Egyesült Államokban.

Harminc éve halogatják

Tavaly egy demokrata képviselő, Edward J. Markey szólította föl az FDA-t, készítse el a szabályozást az antiszeptikus termékekre, beleértve a triclosan felhasználását. A szabályozást azonban több mint három évtizede egyre halogatják. Időközben a képviselő már a triclosan betiltására szólította fel a hatóságot, elsősorban a kézmosó szappanokban, minden, a gyermekek számára készült termékben, továbbá az olyan termékekben, ahol a triclosan élelmiszerrel kerülhet érintkezésbe.

A triclosannal szembeni félelmek alapja egy kutatás, amely a triclosan lehetséges egészségügyi hatását illetően felvetette: "tudományosan megalapozott aggályokat kelt a triclosan mindennapos használatából származó humán expozíció egészségre gyakorolt hatása". Többen kimutatták, hog3y a triclosan megzavarja a pajzsmirigy-hormon működését békáknál és patkányoknál, más kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a triclosan a nemi hormonokban okoz változásokat a laboratóriumi állatoknál. Ismét más kutatások arra figyelmeztettek, hogy a triclosan hatására a baktériumok rezisztenciát alakítottak ki az antibiotikumokra.

Nem jobb, viszont árthat?

Az American Cleaning Institute (régebbi nevén a Szappan- és Detergensgyártók, -kereskedők Szövetsége) szóvivője azt nyilatkozta, hogy kevéssé meggyőzőek a tudományos bizonyítékok, amelyeket a triclosan ellen hoznak fel, ezt a kémiai anyagot évtizedek óta használják, és biztonságosnak bizonyult mind a fogyasztói, mind a klinikai termékekben. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy antibiotikum-rezisztenciát okozna. "Ez csak egy városi legenda, amit a termékeink ellenzői szeretnének elterjeszteni. A belső elválasztású mirigyek hormonjainak megzavarására figyelmeztető kutatásokra a szóvivő azt válaszolta, hogy ezekben a kutatásokban "olyan szintű hatásnak tették ki az állatokat, amilyen embernél a mindennapi használat során sosem fordul elő."

Amint az kiderült egy per anyagából, amelyet a Természeti Erőforrásokat Védő Tanács (Natural Resources Defense Council), egy környezetvédő csoport nyújtott be tavaly, az FDA 1972-ben akarta először szabályozni a triclosant és a hozzá hasonló antiszeptikus gyógyszervegyületeket, de a szabályozás soha nem készült el.

1978-ban ugyancsak javasolta az FDA, hogy a triclosant, mint aktív hatóanyagot, vonják ki a kórházi fertőtlenítő súrolószerből, majd pár év múlva ugyanezt javasolta a kézmosó szappanokra vonatkozóan.

1994-ben a hatóság újabb kísérletet tett a triclosan korlátok közé szorítására, de ez sem jutott el addig, hogy rendelet szülessen belőle – mondja a bírósági anyag. A környezetvédő csoport azért perel, hogy nyomást gyakoroljon az FDA-ra: vigye végig a szabályozást az antiszeptikus szappanok ügyében.

Az FDA tanácsadó testülete már 2005-ben kijelentette, hogy a triclosan alapú szappan semmivel sem jobb a betegségek megelőzésére, mint bármely más szappan. "Sok ember tévesen hiszi, hogy ha olyasmit vásárol, amiben van egy vegyület, ami antibakteriális, az a csúcs" – mondja dr. Sarah Janssen, a Natural Resources Defense Council vezető tudósa. "Úgy vélem, ezeknek a termékeknek a marketingje messze túltesz az FDA állásfoglalásán, amit az FDA a saját weboldalán tett közzé. A legtöbb ember el se jut oda."

Az FDA szabályozási programjának igazgatóhelyettese azt mondja, hogy a vizsgálatuk elsősorban a kézmosó szappanokra fókuszált, de kiterjedhet a többi fogyasztói termékre is, ha a hatóság úgy dönt, hogy a triclosannal szemben egészségügyi aggályok merülnek fel.

A cikk forrása: naturhirek.hu

Publikálva: 2011. augusztus 30.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár