Napi egy-két szál cigaretta igazán nem számít – vagy mégis?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egy nemrég végzett felmérés szerint a naponta rágyújtó dohányosok több mint fele azt hiszi magáról, hogy már leszokott. A naponta csak egy-egy szálat elszívó dohányosok 51 százaléka már úgy gondolja, nem függő többé és teljesen leszokott. Ugyanakkor a felméréséből kiderült az is, hogy legtöbben elhallgatják családjuk, barátaik és szerelmük elöl azt az apró kis tényt, hogy naponta rágyújtanak.

Amikor a tilosban járnak, a dohányosok általában azt mondják, kutyát sétáltatni vagy bevásárolni mennek. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakértői szerint már napi egy cigaretta elszívása is 30 százalékkal növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Sőt, az oslói Egészségügyi Szűrővizsgálatok Szolgálatának kutatásai szerint a kocadohányosok körében háromszor gyakoribb a végzetes tüdőrák, mint a nemdohányzóknál.

Egy 20 szálat tartalmazó cigarettacsomag jelenleg hét fontba kerül (2500 forint) Nagy-Britanniában, ami napi egy szál mellett is évi 125 font (45000 forint) pluszköltséget jelent. A 2000 önkéntes részvételével készült mostani kutatás szerint a dohányosok 80 százaléka le akar szokni és harmaduk saját bevallása szerint kevesebbet gyújt rá a 2007-ben életbe lépett dohányzásellenes törvény bevezetése óta. Minden tizenkettedik dohányosnak az otthoni dohányzás is tiltott.

A leszokás mellett a felmérés szerint elsősorban az egészséges élet, a költséghatékonyság és a gyermekszületés szól, sokan azonban úgy gondolják, csak akkor tudnának leszokni, ha súlyosan megbetegednének.

Az NHS statisztikái szerint 2009-ben, 2007-ben és 2008-ban a felnőtt lakosság 21 százaléka dohányzott, ami javulást jelent az 1980-as 39 százalékhoz képest. "A dohányzásellenes törvény sok embert inspirált leszokásra, sokan azonban titokban tartják káros szenvedélyüket partnerük, gyerekeik, barátaik és családjuk előtt" – nyilatkozta Fiona Caplan-Dean, a felmérést készítő Co-operative Pharmacy munkatársa. "Sok dohányos még arról is képes meggyőzni magát, hogy már leszokott. Fontos tudni azonban, hogy már napi egy-két szál cigaretta is súlyosan károsíthatja az egészséget."


A Jó Közérzet Központ kiegészítése:

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk nem a saját írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.

A Dohányzás jelentősen megnöveli
a C vitamin szükségletünket is,
ezért fokozottan szükséges pótolni
a C vitamint, ha ön dohányzik.

Publikálva: 2012. február 28.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár