Aki diétázik, ne lazítson a hétvégén!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A hétvégi lazaság is oka lehet annak, hogy nem olyan ütemben adnak le a súlyukból a diétázók, mint ahogyan szeretnék. Ilyenkor ugyanis, bár a mozgás mennyisége általában ugyanannyi marad, mint a hét közben, többet esznek.

A hétvégék nem a diétázók barátai. A legtöbben még akkor is többet esznek a hétvégén, ha éppen azon vannak, hogy leadjanak a súlyukból.

A hétvégi engedékenység oda vezethet, hogy elveszítjük ellenőrzésünket a súlyunk felett - állítják a dolognak nem rég utána járó tudósok. A St. Louis-i Washington Egyetem tudósai 48 férfit és nőt vizsgáltak egy éven át.

A résztvevőket - akik között az egészséges súlyútól az erősen elhízottig sokfél ember akadt - három csoportba osztották: a kontrollcsoport nem változtatott diétás szokásain és elfoglaltságain, a kalóriaszegény életmódra berendezkedett csoport 20 százalékkal csökkentette a bevitelt, a harmadik csapat pedig ugyanennyivel többet mozgott.

De még mielőtt a kísérlet elkezdődött volna, annak vezetője összegyűjtötte a napi súlyra, kalória-bevitelre és aktivitásra vonatkozó adatokat. Így derült ki, hogy a hétvégéken igencsak meglazult a résztvevők fegyelme.

Mielőtt a követendő szabályokat felállítottuk volna, egy darabig az addigi szokásaik szerint éltek a kísérlet alanyai, ekkor derült ki ez a turpisság - mesélte a kísérlet vezetője, Susan Raccete.

Ez szerinte egy éven belül 9 fontos, azaz körülbelül 4,5 kilós súlytöbbletet jelent. A hétköznapi 2021 kalóriás bevitellel szemben ugyanis a résztvevők hétvégenként 2257 kalóriát fogyasztottak. A fizikai aktivitás viszont azonos maradt a hétköznapival. Azaz: a több evés okozta a súlynövekedést.

Az egy éven keresztül figyelt csapatból a kalóriaszegényen táplálkozó csoport nem adott le súlyából hétvégenként, míg a többet mozgók minimális, 0,17 fontos súlytöbbletet vettek föl. A kontrollcsapatban nem volt mérhető súlyváltozás a hétvégéken.

Susan Racette szerint sok esetben ez a hétvégi engedékenység lehet a magyarázata annak, hogy lassabban adunk le a súlyunkból, mint szeretnénk.

A hétvégi lazaság oka az lehet, hogy nem vagyunk annyira elfoglaltak, mint hét közben. Márpedig a kis lazaság nagy lazasághoz vezet. Ezért fontos, hogy éberek legyünk - mondja Susan Raccete.

Forrás: Inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár