Álszerzőkkel népszerűsítették a hormon kezelést

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!
Újabb leleplező dokumentumok bizonyítják, hogy egy gyógyszeripari cég "szellemírókat", azaz más nevében író szerzőket bérelt föl a hormonpótló kezelés népszerűsítéséhez.

A tollak és jegyzettömbök, illetve a bájos gyógyszerügynökök még mindig a gyógyszergyárak leghétköznapibb eszközei közé tartoznak, melyekkel termékeikre igyekeznek felhívni a figyelmet. Akadnak azonban olyanok is, akik sokkal kétesebb módszerét választják a rábeszélésnek: tudományos folyóiratokban jelentetnek meg népszerűsítő cikkeket.

A Premarin és Prempro nevű hormonpótló készítményeket előállító Wyeth gyógyszercég 26 tudományos cikk megírásához bérelt föl írókat 1998 és 2005 között, állítja a The New York Times. Nem azért, hogy csiszoljanak a szöveg prózaiságán, hanem hogy megalkossák azt az elejétől a végéig. A cikkeket neves szaklapokban publikálták.

Szellem(es) író

Mióta 2002-ben fény derült a női hormonpótló kezelés veszélyeire (nő az emlőrák, a szív- és érrendszeri betegségek és egy későbbi tanulmány szerint az időskori elbutulás kockázata is), nők ezrei indítottak pert a Wyeth ellen. A bírósági dokumentumok tanúsága szerint a gyógyszercég gyakran orvosi kommunikációs cégeket bérelt föl, hogy készítsék el a cikk vázlatát és szerezzenek egy elismert szakembert, aki a nevét adja hozzá (aki adott esetben egy sort sem írt bele). Sem a kommunikációs cég neve, sem a munkájukért fizetett bér nem volt feltüntetve a szaklapokban.

Az így születő cikkek általában összefoglaló jellegűek voltak (rewiev), melyek mások eredményeit összegezték, ezért nem volt szükség új vizsgálatok megszervezésére. Az írások szerepe az volt, hogy hangsúlyozzák a hormonpótló terápia előnyeit és elhallgassák a kockázatokat - írja a The New York Times. Mivel a cikkek jó színvonalú folyóiratokban jelentek meg (pl. The American Journal of Obstetrics and Gynecology, The International Journal of Cardiology), sok orvos eshetett a félrevezetés áldozatául.

A szaklapok igyekeznek védekezni az ilyen jellegű félrevezetés ellen. Az igen nagy elismertségnek örvendő JAMA például (The Journal of the American Medical Association) külön nyomtatványokat töltet ki a szerzőkkel, melyekben pontosan meg kell határozniuk, hogy milyen szerepet vállaltak a munkában - írja a Times.

Forrás: origo.hu


Jó Közérzet Vitamin Alap Energia multivitamin
Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár