Az artériák meszesedését okozza a városi levegő?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

 

A szív ereinek meszesedését vizsgáló tanulmány azt mutatja, hogy a város belső, forgalmas részén lakók kalciumlerakódásra való kockázatát megkétszerezi a levegőszennyezés – szemben azokkal, akik vidéken vagy a város kevésbé szennyezett részén élnek. Összesen 1225, 50 és 60 éves férfit és nőt vizsgáltak, akiknek 20%-a dán nagyvárosok központjában lakik. A résztvevők között nem volt egyetlen szívbeteg sem, mégis, 43%-uknak kalciumlerakódása volt az artériáiban.

Azoknál az embereknél, akik a város közepében éltek, 80%-kal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki kalciumlerakódás a koszorúereikben, és még nagyobb volt a kockázat a férfiak, az idősebbek, a cukorbetegek és a dohányosok számára.

"Kutatásunk célja az volt, hogy értékeljük az összefüggést a város belső területén való lakás – amit a kutatók gyakran használnak annak jelzésére, hogy az emberek légszennyezésnek vannak kitéve – ,valamint a szív- és a koszorúerek elmeszesedése között olyan férfiaknál és nőknél, akik nem mutatják a szívbetegség más tüneteit" – magyarázza Dr. Jess Lambrechtsen (Svendborg Kórház kardiológiai osztálya, Dánia).

A pácienseket véletlenszerűen választották ki a kormányzati adatbázisból, és 69%-uk önként vállalta a részvételt. Egészségi állapotukról, a felírt gyógyszerekről, dohányzási szokásaikról és a szívbetegség előfordulásáról a családban kérdőívet töltöttek ki. A klinikai vizsgálat magasság, testsúly, vérnyomás mérésből, vérvételből és CT-vizsgálatból állt. A minta 3%-át kizárták a vizsgálatból előzetesen meglévő szívproblémák miatt, a többieknél nem volt kimutatható a szívbetegségnek semmilyen tünete. A mintában minden ötödik tipikus városi ember volt.

A levegőszennyezettségi értéket a hivatalos adatbázisból nyerték, ami azt mutatta, hogy megközelítőleg háromszor akkora a szennyezettség a város belsejében, mint a város külső részén, és hétszer akkora, mint vidéki területen.

A kalciumlerakódás a koszorúerekben a város belsejében lakóknál: a férfiaknál 69% (a vidéken lakóknál 56%), a nőknél 42% (a vidéken lakóknál 30%).

A város belsejében élőknek 80%-kal nagyobb esélyük volt a kalciumlerakódás kifejlődésére. A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a családi szívbetegség-előzmény 50%-kal növelte a kockázatot.

"A helyet, ahol az ember él, gyakran használják a légszennyezés-expozíció helyettesítésére a kutatásokban. Mi azt találtuk – a demográfiai és klinikai adatok vizsgálata után is –, hogy az a hely, ahol az emberek éltek, összefüggésben volt a koszorúér-meszesedésükkel, és a legnagyobb mértékű meszesedést a városközpontban élők szenvedték el. Egy sor egyéb tényező is befolyásolhatja a koszorúér-meszesedést, úgy mint a zaj és a stressz szintje. Az ember azt feltételezné, hogy a városközpontban ezek értéke is magasabb. Ebben a kutatásban a stressz-szint, amit a vérnyomás mérésével mértünk, ténylegesen alacsonyabb volt a városközpontban lakóknál, mint a város külterületén élőknél. A szívverés, a másik stresszjelző, mindegyik csoportnál azonos volt."

"Hogy a kalciumlerakódáshoz milyen mechanizmussal járul hozzá a légszennyezés, még nem tudjuk biztosan. A levegőszennyezés és a kalciumlerakódás összefüggését viszont tovább kell vizsgálni" – mondja a kutató.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a natursziget.com oldalról vettük át.
(A cikk eredeti forrása: Forrás: Független.hu)

Lépjen fel hatékonyan a környezeti szennyezések
okozta szabadgyök terhelés ellen,
antioxidánsok rendszeres fogyasztásával!

Publikálva: 2012. június 5.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár