Elősegítheti a cukorbetegség kialakulását a D-vitamin hiánya

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egy, az Endokrin Társaság Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) című szaklapjában megjelent kutatás szerint a D-vitamin hiány, ami jellemzően a túlsúlyos emberek problémája, összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának körülményeivel.

Vitaminhiány és a túlsúlyos gyerekek étrendje

A D-vitamin hiányról már korábbi kutatások során is kiderült, hogy kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz kialakulásával, a kapcsolat hátterében rejlő mechanizmusok azonban egyenlőre ismeretlenek.

A mostani vizsgálatok során a tudósok megvizsgálták a vitaminhiány és a túlsúlyos gyerekek étrendje közti összefüggéseket, valamint a szervezet D-vitamin szintje és az abnormális glükózmetabolizmust és vérnyomást jelző markerek közti kapcsolatot.

A vitaminhiányos elhízott gyerekekre jellemző a súlyosabb inzulinrezisztencia

"Vizsgálati eredményeink szerint a vitaminhiányos elhízott gyerekekre jellemző a súlyosabb inzulinrezisztencia" – nyilatkozta Dr. Micah Olson, a Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának munkatársa. "Bár az ok-okozati összefüggéseket nem sikerült feltárni, valószínűsíthető, hogy a D-vitamin hiány nagy szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában."

A kutatás során a tudósok 411 túlsúlyos és 87 egészséges kontroll páciens D-vitamin és vércukorszintjét, szérum inzulin koncentrációját, testtömegindexét és vérnyomását hasonlították össze. A résztvevőket megkérték továbbá, hogy beszéljenek étkezési szokásaikról, vagyis arról, hogy miket és milyen gyakran esznek.

"Az egészséges étrend hiánya, a reggeli kihagyása, valamint a fokozott cukorbevitel mind összefüggésbe hozható az alacsony D-vitamin szinttel túlsúlyos gyermekek esetében" – mondta el Dr. Olson. "A jövőbeli kutatások során közelebbről meg kell vizsgálnunk a vitaminhiány gyermekekre gyakorolt élettani hatását és egy esetleges D-vitamin pótló kezelés hatékonyságát".

A cikk nem a mi saját irásunk, eredeti forrása: drinfo.hu

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése

Szerencsére ma már elmondhatjuk hogy a Magyarországi orvosaink is kiálltak amellett hogy növelni kell a napi D vitamin bevitelt, erről mostanában sokat olvashattunk, hallhattunk a médiában.

A D vitamin alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása. D vitaminra van szükség hogy ezek az anyagok megfelelően be tudjanak épülni a csontokba és a fogakba. A szervezetünk napfény és napozás közben az napból érkező UV B sugárzás hatására tud D vitamint képezni. A téli hónapokban, mivel a napsütés kevésbé elérhető számunkra, szervezetünk D vitaminkészlete lecsökkenhet, kiürülhet. Mivel a D vitamin zsírban oldódó vitamin, fehérjéhez kapcsolódva képes az amugy víz bázisú véráramban eljutni a szervezet különböző pontjaira. Ezért fontos hogy amikor a D vitaminpótlást végezzük, gondoskodjunk a fehérjebevitelről is. Epesók segítségével oldódik ki az élelemből és a fehérje segítségével jut el a májba. Ott feldolgozza a májunk és ez után tud beépülni.
Mivel a

Publikálva: 2012. április 1.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár