Hogyan előzhetjük meg a nyakfájást?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A nyakfájás leggyakrabban a rossz testtartás, illetve az ízületek életkorral járó elhasználódásának következménye. Ha ügyelünk arra, hogy fejünket egyenesen, a gerincoszlop meghosszabbításában tartsuk, a gravitáció éppen hogy segít nyakunknak fejünk hordozásában ahelyett, hogy ellene dolgozna. Néhány apróságot kell csupán megváltoztatnunk mindennapi szokásainkban ahhoz, hogy a nyakfájást lehetőleg elkerüljük.

• Autóvezetés vagy számítógépnél végzett munka közben tartsunk gyakran pihenőt.

• Fejünket mindig próbáljuk felemelni a gerincoszlop vonalába, hogy csökkentsük a nyakizmok fáradását. Igyekezzünk odafigyelni arra, hogy fogunkat ne szorítsuk össze.

• A számítógépes munkát végzők gondosan állítsák be asztalukat, széküket és számítógépüket úgy, hogy a monitor szemmagasságban legyen. Célszerű úgy ülni, hogy térdünk kissé lejjebb legyen, mint a csípőnk. Bátran nyújtózkodjunk sokat, mozgassuk meg vállainkat, közelítsük egymáshoz lapockáinkat, majd engedjük el.

• Fontos a nyakat alátámasztó izomzat kiegyensúlyozott, erős tartása is: az elülső mellkasi izomzat nyújtása és a lapockatáji izmok erősítése segítséget nyújt a nyaknak terhe viselésében.

• Lehetőleg ne aludjunk hason fekve, mert ez a testhelyzet külön megterheli a nyakat, és válasszunk olyan párnát, amely a nyak természetes ívét követi.

• Végezetül: ne telefonáljunk sokat úgy, hogy a telefont a fülünk és a vállunk közé szorítjuk. Inkább szerezzünk be egy headsetet.

Kiegészítő és alternatív gyógymódok nyakfájás ellen

Minden esetben kérjük ki orvosunk tanácsát a kiegészítő és alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, hogy megfelelően tájékozódhassunk ezek lehetséges hasznáról és kockázatairól. Sokan próbálkoznak az akupunktúrával: a test kiválasztott pontjaiba szúrt vékony tűk jótékony, különböző típusú fájdalmakat enyhítő hatásáról már sok korábbi tanulmány beszámolt (lásd például: Akupunktúra és migrén), a nyakfájás akupunktúrás kezelésének sikerét illetően viszont megoszlanak a vélemények. Feltehetőleg több kezelésen át kell esnünk ahhoz, hogy valamilyen hatást tapasztaljunk. Az akupunktúra, ha szakértő kéz végzi és a tűket is megfelelően sterilizálják, általában biztonságosnak nevezhető. Nem javallott azonban olyanoknak, akik véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszereket szednek.

További lehetőség a masszázs, amelyet szintén erre képzett szakembernek kell végeznie. Sajnos nem támasztja alá tudományos bizonyíték, hogy a masszázs önmagában használna a nyaki fájdalmaknak, bár kétségtelen, hogy az orvos által javasolt egyéb kezelésekkel együtt javíthatja azok hatásfokát. Kevésbé súlyos nyaki fájdalmak esetén a masszázs is biztonságosnak tekinthető, persze csak akkor, ha szakképzett terapeuta végzi. Krónikus nyaki fájdalom, illetve sérülés és ízületi gyulladás okozta nyakfájás esetén is mindig ki kell kérni a szakorvos véleményét a masszázs biztonságosságáról.

A cikk a Mayo Clinic anyagának felhasználásával készült.

Forrás: origo.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár