Hipochondria ellen - egészség

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egy túlreagált náthás időszakHa valaki egy-egy ártatlan tüsszentésnél meg van győződve arról, hogy ez csakis sertésinfluenza lehet, és a bordái közé beszorult levegő kapcsán egyből úgy véli, itt az infarktus, jó eséllyel hipochonder az illető. És függetlenül attól, hogy kicsit vagy nagyon idegesítő, a segítségünkre szorul.

Mindenki ismeri a mesét, amiben a kisfiú kiabál, hogy jön a farkas: először hisznek neki a falubeliek, sőt másodszorra is bedőlnek, harmadszorra azonban már nem. Mikor negyedszerre kiált a kisfiú, hogy jön a farkas, már meg sem hallják, pedig akkor már tényleg ott a vérszomjas állat. A hipochondria is hasonlóan működik. Aki indokolatlanul sokszor festi az ördögöt a falra csip-csup bajokkal, annak már akkor sem hiszünk, mikor tényleg komoly a gond. Nem beszélve arról, hogy az ezoterikus felfogás szerint ezzel az állandó negatív programozással még rá is segíthet az ember az igazi, nagy betegség felbukkanására.

Immúnis közönség

Állítólag ez a félelem önbeteljesítő is lehet, és vonzza azt, amitől félünk. "Néha nem merek már rákérdezni idős édesapámnál, hogy érzi magát, mert egyből belekezd a végeláthatatlan felsorolásba, milyen súlyos bajai vannak, nekem meg akaratlanul is megjelenik a mosoly a szám sarkában, amitől vérig sértődik. Azt mondja, nem veszem komolyan, majd egyszer ott találom a lakásában menthetetlen állapotban, pedig idős kora ellenére majd kicsattan. A múltkor is sok év után elment úszni, és a tizedik tempónál nyilallást érzett a mellkasában, mire elrohant a kardiológushoz. Hiába mondtam neki, hogy a mozgás nélkül töltött évek miatt érezhette ezt, másnap ott ült a szívgyógyásznál, aki persze semmit nem talált" - meséli egy kis lelkiismeret-furdalással Feri. Szinte soha nem tudja már komolyan venni az édesapját, de mentségére szól, hogy évtizedek óta hallgatja az indokolatlan panaszáradatot, és szinte immúnis lett a "tünetekre".

"A hipochondria az úgynevezett szomatofrom zavarok körébe tartozik (a szomatoform zavarok elsősorban olyan testi tünetek formájában - pl. fájdalom, zsibbadás - jelentkeznek, amelyek hátterében nem tárható fel szervi elváltozás), és képzelt betegségként tartják számon. Az ebben szenvedők a testük bizonyos jelenségeit, illetve különböző, teljesen jól gyógyítható betegségek tüneteit értelmezik félre, így szinte állandó félelemben élnek, az életük merő aggodalom" - mondja Szijjártó Linda, a Női Lapozó pszichológusa, majd megdöbbentő adatot közöl: mindez egész kis kortól, akár kétévesen is elkezdődhet. Leginkább mégis fiatal felnőttkorban, húsz- és harmincéves kor között jellemző, és mindkét nemet egyformán érinti. Ugyanakkor bárhogyan igyekeztünk is, a betegségfóbiájukat nyilvánosan bevállaló magyar hírességek között csak férfiakat találtunk, mint például Jáksó Lászlót, Csonka Andrást, Fenyő Miklóst, Bajor Imrét, Hajdú Pétert vagy Zsidró Tamást. Ez persze még nem bizonyít semmit, csupán azt, hogy ők valószínűleg állandó készenlétben állnak, szervezetük minden rezdüléséről tudnak, és ha bármit észlelnek magukon, rohannak felütni az egészségügyi nagylexikont.

Valódi, vagy képzelt betegség?

A hipochonderek egyébként már messze nem azonosak az 1600-as években Molière által megírt képzelt beteggel, mai információdús világunkban ők már nemcsak képzelt, hanem igen képzett betegek is. Minderre az irtózatosan nagy tömegeket tévé elé ültető kórházsorozatok is rásegítenek, de a világháló is kezet nyújt nekik, hiszen csak Amerikában 150 ezer weboldal foglalkozik egészségüggyel, tehát a "kiberchondereknek" van miből válogatniuk. Felmérések szerint az orvoshoz fordulók öt százaléka hipochonder, de arra nem derül fény ebből az adatból, milyen fokú az érintettségük: racionálisan küzdenek az életüket megkeserítő tévhitek ellen, vagy tudatában sincsenek hipochondriájuknak. És vajon mi lehet az a pont, amiből elindul az egész kórós tévelygés, aminek során bármilyen ártatlan kis tünetet halálos kórként fordítanak le magukban? "Személyiségükben okként jelen lehet az elfogadásra való vágy, a figyelemfelkeltés vagy bizonyos elméletek szerint a nagymértékű önszeretet" - mondja szakemberünk.

A humor mint mentőöv

"Tisztában vagyok azzal, hogy túldimenzionálok dolgokat, amivel néha Miki idegeire megyek. De elfogadja, hogy hőemelkedésnél már lázcsillapítót kapok be, hányingernél rögtön gyomorrákra gondolok, a sűrű pisilésnél rossz vesefunkciókra, has fájdalomnál pedig petefészek gyulladásra" - sorolja Csilla. Hibái mellett azonban felvillantja azt a jó tulajdonságát is, hogy képes magát ön ironikusan, kívülről is szemlélni, és olykor együtt nevetni férjével, mikor olyan képtelenségeket mond, ami már számára is abszurd. A hipochonderségnek egyébként, mint minden betegségnek, különböző fokozatai léteznek. Egyesek soha nem mennének orvoshoz, csak a családtagjaikat boldogítják állandó panaszaikkal, mások hiába mennek szakemberhez, nem hisznek az ártalmatlan diagnózisnak, annak meg pláne, ha semmit nem találnak. Ők azok, akik már saját látlelettel lépnek a rendelőbe, és a dokinak ők maguk javasolják, milyen vizsgálatokat, kezeléseket kéne elvégezni rajtuk. "A képzelt betegség lényege, hogy állandóan magukkal foglalkoznak, a tüneteket szinte nagyítóval keresik magukon, és olyan súlyos betegségeket feltételeznek testükben, aminek semmilyen szervi okuk nincs. Ezért ha az orvos megnyugtató szavai sem használnak, fontos a hipochondria kezelése, mert idővel összekapcsolódhat szorongással, depresszióval, vagy bizonyos függőségekkel, mint alkohol, vagy gyógyszer" - hívja fel a figyelmet Szijjártó Linda

Jó tanácsok hipochonderek hozzátartozóinak

- Kerüljék a "nincs neked semmi bajod!" felkiáltást, mert csak ront a helyzeten.
- Amennyire és ameddig lehet, könnyedén, de figyelmesen álljanak hozzá a problémához.
- Kedvesen, de határozottan zárják le az aktuális aggodalmakat, tereljék el a témát.
- Vértezzék fel magukat, hogy a hipochonder ne rántsa le őket magához, tartsanak egy egészséges távolságot az aggódásban.
- Ha tarthatatlanná válik a helyzet, keressenek mielőbb szakértő segítséget nekik.

Csak nyugodtan és vidáman...

Miki, Csilla kitartó férje a hozzátartozók szemüvegén keresztül látja a betegséget. "Amellett, hogy állandóan nyugtatgatnom kell őt, sajnos a gyerekeink is eltanulták tőle az aggódást. Ha köhintenek egyet, már riadt szemmel néznek az anyjukra, hogy úristen, ez most tüdőgyulladás vagy influenza? Igaz, hogy én megtanultam kezelni ezt az egészet, tudom, mikor kell komoly szemekkel néznem, és mikor engedhetem meg, hogy felnevessek, de arra szeretném rávenni Csillát, hogy keressen végre szakembert" - mondja Miki, aki lassan már hipochonder családban fog élni, ha nem lép a tettek mezejére. Épp időben, hiszen a betegség súlyosbodhat, ami akár beszűküléshez, a társas élettől való izolációhoz, a szociális és munkahelyi kapcsolatok romlásához vezethet, ez pedig a betegségtől való félelem mellett további szenvedést okoz a páciensnek.

Extrém esetekben a betegségfóbia a párkapcsolat megromlásához, a házasság felbomlásához is vezethet, hiszen a mindennapos zokszóáradat hihetetlen toleranciát és energiát kíván a hozzátartozóktól. Gondoljunk bele, sokszor azt is nehéz elhinniük, hogy a képzelt betegek tényleg nem szimulálnak, hanem halálosan komolyan aggódnak életükért. Ha viszont a hipochonder nem tud, vagy nem hajlandó változtatni felfogásán, szinte az egész élete tönkremehet. A pszichológus szerint ez a legnehezebb: felvenni a harcot az agy kényszerképzetei ellen, de ma már a hipochondria gyógyítását akár több fronton is érdemes elkezdeni, mert a módszerek sokszor egymást erősítik. Míg a szorongásoldó gyógyszerek mellett a leghatékonyabb pszichológiai módszer a kognitív viselkedésterápia, addig autogén tréninggel, meditációval, agykontrollal, kineziológiai stresszoldással is igen jó eredmények érhetők el.

Forrás: inforadio.hu

Ha félti az egészségét, tegyen érte!

Vásároljon és fogyasszon Alap Energia multivitamint!

(Kattintson a szövegre, vagy a vitamin dobozra!)

be_500_200(1).jpg


Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db
Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
Prémium
Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
Az aktív emberek
vitaminja.
Normál ár:
18800 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár