Ismerje meg a nátrium-glutamát veszélyeit!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A nátrium-glutamát széles körben elterjedt adalékanyag, ami szinte minden készételben megtalálható a burgonyasziromtól a leveskockán át a felvágottakig. A rossz hír az, hogy az emberek harminc százaléka érzékeny rá, és nem is tud róla.

A nátrium-glutamát (E621) egy színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, amit az ételek ízének fokozására használ az élelmiszeripar. A probléma vele annyi, hogy az intenzív íz mellé mindenféle fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó, amit más néven "kínai étterem szindrómának" neveznek.

Honnan jön a finomság?
A nátrium-glutamát gyökerei Japánban keresendők, akik a kombu nevű, tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak már évezredek óta. 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a kombuban levő ízfokozó kémiai anyagot, ez volt a glutamát. Innentől nem volt szükség arra, hogy feltétlenül a hínárból nyerjék ki az anyagot, iparilag is elő lehetett állítani nagy mennyiségben. Dr. Ikeda egy barátjával céget alapított az anyag nátrium-glutamátként való forgalmazására, ugyanazt a céget, akinek a közbenjárására sikerült végül az aszpartamot is engedélyeztetni az USA-ban. A nyugati világ a II. világháború során fedezte fel ezt az anyagot, és az élelmiszergyártók minden komolyabb előtanulmány vagy vizsgálat nélkül kezdték el tömegesen használni a jelentős költségcsökkentés reményében. Valószínűleg bejött a dolog, hiszen 1940 óta minden évtizedben duplájára nő a nátrium-glutamát felhasználása.
Hogyan működik?
Az anyag felettébb érdekes: ugyan bekerül az ételbe, de nincs tápanyagértéke, nincs semmilyen hatással az ételre, amibe teszik, és nincs önmagában semmilyen íze. Az ízfokozó hatását úgy éri el, hogy az ízlelőbimbókat stimulálja, és végül is "átveri" az agyat: az anyag nem az ételre hat, hanem rád. Az ételgyártók ezt nagyon jól tudják, de mennyivel olcsóbb így előállítani egy "ízletes" zacskós levest, vagy gyorséttermi hamburgert!

A nátrium-glutamát végül is egy idegméreg, tönkre teszi az agysejteket, és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Olyan tüneteket okozhat, mint a migrénes fejfájás, a hányinger, hányás, a hasmenés, az asztmás rohamok, erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, egyensúlyzavarok, és a gyerekeknél, tinédzsereknél viselkedési zavarokat is. Jelentkezhetnek allergia-jellegű tünetek is, mint bőrpír, orrfolyás, szem alatti táskák, kiütések.

Biztos, hogy ettől van?
Ahol sok a profit, ott valahogy mindig eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok, ám szerencsére akadnak konkrét kísérletek is, amik az anyag káros mivoltát bizonyítják. Az azonosításbeli nehézséget az okozza, hogy a nátrium-glutamát fogyasztását követően 2-48 órán belül bármikor jelentkezhetnek a panaszok, ráadásul egyénenként változó az is, mekkora mennyiségű nátrium-glutamát elfogyasztása után reagál valakinek a szervezete. Igazából szerencsésnek mondhatóak azok, akik reakciót mutatnak erre az anyagra, és elkerülik, ugyanis mindenkinél okoz károsodást, csak van, akinél csendeskén, a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek még inkább ki vannak téve a veszélyének, hiszen a vér-agy gát valamivel fejletlenebb állapota és a gyermekbetegségekkor legyengült funkciója következtében sokkal könnyebben jutnak el az agyukba a mérgező anyagok.

És a kísérletek?
A nátrium-glutamát káros hatásairól már 1968-ban lehetett szakmai cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, és azóta is számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát. Az elmúlt három évtized során egyre több tanulmány mutatta ki, milyen károkat képes okozni. Természetesen ezalatt az idő alatt az Ajinomoto sem tétlenkedett: 12 nagy amerikai élelmiszergyártó céggel együtt megalapították a Glutamát Szövetséget, ami a közönségkapcsolatokért (PR) felelős, valamint a Nemzetközi Glutamát Technikai Bizottságot, ami olyan "kísérleteket" pénzel, amelyek a nátrium-glutamát veszélytelen mivoltát hirdetik.

H. Schaumburg a 60-as évek végén úgy becsülte, az amerikai népesség harminc százaléka szenved az ízfokozó okozta tünetektől, akár ismerik az okot, akár nem. Ezt később több független kísérlet is megerősítette, bár a Glutamát Szövetségnek sikerült bebizonyítania azt is, hogy ez a szám mindössze 1,8%.
Egy biztos, a független állatkísérletek a következőkre jutottak: a nátrium-glutamáttal tesztelt, eleve szemproblémás patkányok retinája teljesen szétroncsolódott a szer hatására, ráadásul az agyalapi mirigyeik működése is felborult. A glutamáttal etetett terhes majmok utódainál agykárosodásokat tapasztaltak, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nátrium-glutamát hozzájárulhat az agytumor, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, az elhízás, a fizikai eredetű depresszió és a magas vércukor kialakulásához is.

Bújócska, de okosan
Az USA-ban kicsit tudatosabban vásárolnak az emberek, így sokan egyáltalán nem vesznek/esznek olyasmit, amiben nátrium-glutamát van. A probléma csak az, hogy a nagy betűkkel hirdetett "MSG free" termékekben ha csak az egyik összetevő tartalmazza ezt az anyagot, már nem is kell a címkén feltüntetni.
A magyar élelmiszer címkézési szabályozások szerencsére még nem tartanak itt, de sokszor mi sem tudjuk, mit is takar a név. A következő feliratok utalnak a nátrium-glutamát jelenlétére: ízfokozók, E 621, hidrolizált növényi fehérje, élesztőkivonat, texturált fehérje. És mikben találjuk meg őket szinte biztosan (ha nem bioélelmiszert veszünk)? Ételízesítők, leveskockák, zacskós levesek, szószporok és üveges szószok, feltétek, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, fűszersók, fűszerkeverékek, burgonyaszirmok, snack-ek, valamint egyre több új készétel tartalmazza ezt az ízfokozót.

Ha valaki szeretne tudatosabban táplálkozni, érdemes elolvasni az összetevők listáját. Meglepő dolgokra bukkanhatunk…

Ez a cikk nem a Jó Közérzet Központ írása, a polgarinfo.hu oldalról vettük át.

A Jó Közérzet Vitamin® Webáruház
szerkesztőjének kiegészítése:


Tisztelt Olvasó!

Ezt a cikket elsősorban a figyelemfelkeltés és a fogyasztói tudatosság növelése kedvéért szemeltem ki, továbbközlésre. A tudatos táplálkozásra és az egészséges életmódra törekvés egyik fontos része, hogy mit eszünk, hiszen önmagában étrend-kiegészítőket "tömni" magunkba egyoldalú, szélsőséges megközelítés lenne. Hiába fogyasztunk vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, ha amúgy a táplálkozásunkból kifolyólag az éppen csak ellensúlyozni tudja a minket érő negativ hatásokat.

Egy analógiával élve, hiába próbáljuk meg kiszivattyúzni a vizet a pincénkből, ha közben nem szabunk gátat a beömlő árvíznek. Persze bármi amit az egészségért teszünk az hasznos, kívánatos és fontos, de érdemes folyamatosan fejleszteni tudásunkat, ismeretünket ezen a téren.

Érdemes alaposan megnézni, mit is eszünk. Szinte már elcsépelt frázis, hogy a nyugati fejlett kultúrákban minőségi éhezés jellemző a társadalomra. Azok az élelmiszerek, amelyekkel alacsony tápértékű vagy tápanyag nélküli kalóriákat viszünk be a szervezetünkbe, csak "éhesebbé" kiéhezettebbé tesznek minket a tényleges, szükséges tápanyagok iránt.

Ha úgy érzi hogy alacsony az energiaszintje, fáradékony, érdemes átvizsgálni az étrendjét, folyadékbevitelét, hogy kiszürhesse azokat a tényezőket, amelyek mesterséges hiányállapotot teremthetnek beviteli oldalon. Természetesen eközben étrendkiegészítőkkel kezdje el pótolni is ezeket. Az egyensúly hamarabb visszaáll mint gondolná, szervezetünk csodálatos tartalékokkal, regenerációs képességgel rendelkezik.

A változás minden nehézségéért a megnövekedett energiaszint megfelelő jutalmat fog jelenteni az Ön számára is!

Publikálva: 2012. május 6.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár