Nem képesek kiszűrni a szuperbaktériumok maradványait a szennyvíztisztítók?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Még a legjobb szennyvíztisztító üzemek sem képesek megtisztítani a feldolgozott vizet a szuperbaktériumoktól, vagyis az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok maradványaitól, és ezt egészen mostanáig senki nem vette észre. A kutatások során nem élő baktériumokat vizsgáltak a Minnesotai Egyetem tudósai, csupán a baktériumok genetikai anyagának elpusztult töredékeit, ennek ellenére a szakértőket komolyan foglalkoztatja az új felfedezés.

A szuperbaktériumok szinte mindenféle antibiotikummal szemben rezisztenssé váltak, méghozzá gyorsabb ütemben képesek kialakítani az ellenálló képességüket, mint ahogy a tudósok új gyógyszereket fejlesztenek ki, ráadásul a szuperbaktériumok jó része halálos.

Timothy LaPara vezetésével a Minnesotai Egyetem kutatócsoportja Duluthban, az USA egyik legkorszerűbb víztisztító üzeme által megtisztított vízben gyógyszerrezisztens baktériumok genetikai maradványait mutatták ki. Az Egyesült Államok többi nagyvárosában nincsenek ilyen modern víztisztító üzemek, úgyhogy valószínűleg ott még rosszabb a helyzet, de a kutatók egyelőre máshol még nem végeztek hasonló méréseket.

"A helyzet sokkal aggasztóbb, mint azt elsőre gondolnánk, egyáltalán nem szabad félvállról vennünk ezt a problémát" – mondta Ellen Silbergeld, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola környezetkutató professzora.

Az egyik legismertebb szuperbaktérium a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) nevű baktérium okozta fertőzés viszonylag gyakori a kórházból az otthonukba hazabocsátott páciensek között. Egy viszonylag új szuperbaktérium a Clostridium difficile baktérium, a halálos vastagbélgyulladás egyik leggyakoribb okozója. A betegség sokszor az antibiotikumok túlhasználásának az eredményeként alakul ki, mert ezek a többi, a bélben meghonosodott, az emberi szervezetre ártalmatlan baktériumok kiirtásával alkalmat adhatnak ennek az antibiotikumoknak ellenálló veszélyes baktériumnak a sokszor halált okozó elterjedésre.

LaPara tanulmányának részleteit az Environmental Science and Technology című tudományos szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

Pótolja napi vitamin, ásványianyag és nyomelemszükségletét Jó Közérzet Vitamin® termékek napi rendszeres fogyasztásával!

Publikálva: 2011. december 3.

Mondja el a véleményét, szóljon hozzá cikkünkhöz
Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
5600 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
4600 Ft/db