Önnek szívügye élete ritmusa?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Megszabja életünk ritmusát: a szív. Ha szívügyünk, hogy öregkorunkban is úgy
dobogjon, mint fiatalon, érdemes megszívlelni az alábbi tíz pontot.

Az első számú halálokok a szívbajok: infarktus, szélütés, hirtelen szívleállás. Valójában a szívbetegségek körülbelül 80%-át magunk okozzuk önmagunknak, és az életmód megváltoztatásával a befolyásolhatnánk, állítja Prof. Dr. Helmut Brussee szívspecialista, a grazi orvosi egyetem klinikai részlegének kardiológusa. Dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás vagy cukorbetegség – mindezek oda vezethetnek, hogy a szív kiesik a ritmusból. Hogy ez ne történjen meg, vegyük szívünkre az alábbi tíz pontos életprogramot.

1. Oltsuk el egyszer s mindenkorra
Hagyjunk fel a nikotinfüggő életmóddal. A leszokásnak bármikor értelme van, mondja Dr. Brussee. Már 20 perc cigarettamentes időszak után javul a vérnyomás, 8 óra múlva a vörös vértestek ismét több oxigént szállítanak az erekben. Aki dohányzik, folyamatos stresszben tartja a szervezetét, mivel minden cigarettával adrenalint kap, mely növeli a vérnyomást. Ez egyébként a passzív dohányosokra is érvényes. A cigaretta eloltása a legfontosabb megelőző lépés.

2. Fűszerezzük az ételeket só nélkül
A javasolt napi sóadag fejenként maximum 6 gramm. Gyakran azonban ennek két-háromszorosát is elfogyasztjuk, hangsúlyozza a szívspecialista, aki azt javasolja, hogy különösen a rejtett sómennyiségre ügyeljünk, például ami a
készételekben van. A só íze amúgy is túl egyhangú. Fűszerezzünk inkább borssal, chilivel, gyömbérrel, kardamommal vagy fűszernövényekkel – melyeket frissen szüretelhetünk a kertből vagy az ablakpárkányról.

3. Dőzsöljünk, mint a görög istenek
A szív szereti a mediterrán kosztot. A hal, a tenger gyümölcsei, a természetes olivaolaj rengeteg egyszeresen és többszörösen telítettlen zsírsavat tartalmaz, melyeknek pozitív hatása van a szív egészségére, mivel a magas koleszterin ellen hatnak.

4. Igyunk a szív egészségére!
A vörösbor védi a szívet. Persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk, figyelmeztet a szívspecialista. A túl sok alkohol növelheti a vérnyomást, és szabálytalan szívdobogást okozhat. Egy tipp: bőségesen tartalmaz bioflavonoidokat a vörös szőlő leve is. Koccintsunk nyugodtan antialkoholista módra

5. Ne fussunk, kocogjunk
A tartós sporttevékenység serkentőleg hat. Hetente 2-3 alkalommal 30 perc a javasolt a szív edző program keretében. De félre az erőlködéssel! A kocogok vagy lazán futók tovább élnek. Aki rohan, túlságosan megterheli a szívét és érrendszerét.

6. Inkább kettesben, mint egyedül
A társadalmi kapcsolatok nem csak a léleknek tesznek jót, hanem a szívünknek is. A barátok vagy egy társ fontos tényezői a hosszú élet elérésének. Tanulmányok mutatják, hogy a depresszió megrövidíti a szívbetegek életét, figyelmeztet a specialista. Élni, szeretni és tanulni, ez az a három dolog, ami leginkább számít.

7. Szabaduljunk meg a terhektől
A stressz, főleg az úgy nevezett negatív distressz, túlterheli a testet, kellemetlen érzéseket ébreszt, s ezzel méreg a szívünk és érrendszerünk számára. A leghatásosabb antistressz tréning a meditáció. Rizikópáciensek esetében a rendszeres meditáció 40%-kal csökkentette az infarktus veszélyét. Szívleljük meg a tanácsot, szálljunk ki rendszeresen a
mindennapok hajtásából.

8. Színes és mediterrán
Nem a vitaminok, hanem a másodlagos növényi anyagok támogatják a szív egészségét. Erősítik a véredények belső falait, s ezzel megelőzik a koronáriás szívbetegségeket. Milyen táplálékra van szüksége a szívünknek? Lehetőleg minél színesebbre – tehát A, mint ananásztól Z, mint zellerzöldjéig.


9. Legyünk mormoták
Az alvás erősíti a szívkoszorú ereket. Egy tanulmány kimutatta, hogy már éjszakánként egy órával több alvás is jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Jó érv a visszaalvásra, ha az óra már megint túl korán csörgött.

10. Hallgassunk a kedvenc előadóinkra
A kedvenc zene hallgatása bizonyítottan tágítja az ereket, és így több oxigént szállít: tehát lemezre fel! Kapcsoljuk be a lejátszót, és akár kezdjünk el táncolni is. Szívünk egészségéért.


Forrás: natursziget.com

A cikk eredeti forrása: (Forrás: Gesünder Leben 2010/3, németből fordította: Harrach Orsolya)

Csányi Henrietta kiegészítése:

Velem baj van. Nem értem, valami olyan érzésem van, mintha ezek a cikkek egy kaptafára épülnének, valami aprócska egyéb eddig nem használt kiegészítéssel, amitől úgy tűnik, hogy ez egy teljesen új cikk. Igen a legfontosabb hogy a vérnyomásom ne menjen 120/80 fölé. Már rég megfegyelmeztem a vérnyomásomat, és nagyon mérges vagyok ha feljebb megy, de hoppá kerülnöm kell a stresszt így nem lehetek mérges , akkor inkább nem érdekel a dolog. Zenét hallgatok és sokat is alszom, OKÉ rendben akkor tettem valamit a szívem egészségéért.

Ja és a másodlagos növényi hatóanyagok, hogy ezek pontosan milyen anyagokból tevődnek össze, azt még találgatják, de valószínű, hogy nem is az egyes összetevők hatnak kedvezően az egészségre, hanem a sok másodlagos növényi
hatóanyag együttese. Semmi egzakt dolog, csak találgatás. Most kiderül, hogy nem is a vitaminok, hanem a másodlagos
növényi hatóanyagok a nyerők. Úgy látszik a közel 100 éve felfedezett vitaminok, ebben a játszmában alul maradtak.

Pedig én úgy tudtam, hogy a C-vitamin a szívnek a lelke, a kalcium szabályozza a szívritmust, az E-vitamin szállítja az
oxigént a sejtekhez. De a véleményem mint látható szubjektív,mit is várhatnak egy hűen elkötelezett vitaminrajongótól.

Persze, és most is magamat ismétlem, táplálkozzunk egészségesen és kövessük azokat az utasításokat, amiket elfogadunk és meg is tudjuk valósítani is. Én meg eszek zöldséget is gyümölcsöt is, és beveszem a vitaminomat is minden nap.

Publikálva: 2011. február 22.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár