Szemünk fénye a gyermek!

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

A vitaminok a gyermek szervezetében is az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet működésére. A gyermek megfelelő vitaminellátottságát alapvetően az teszi különlegesen fontossá, hogy az esetleges hiányállapot végső soron a gyermek növekedését, fejlődését érinti károsan, tehát az egész életére is kihatással lehet. Ennek érdekében érdemes nagyon odafigyelni a táplálkozásukra!

Egészséges gyermekekA felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknek is meghatározott mennyiségre van szükségük a vitaminokból az egészség megőrzéséhez, de amíg a felnőtteknél egynapi beviteli értékkel számolhatunk, addig a gyermekeknél a kortól függően több ilyet kell alkalmazzunk.

Milyen vitaminokra is van szüksége egy gyermeknek? Miért felelősek az adott vitaminok?

Zsírban oldódó
vitaminok

A-vitamin

Számos funkciója közül a legismertebb a látáshoz kötődik. Mint a szem ideghártyája (retina) fényérzékeny pigmentjének alkotója, központi szerepe van a nappali, az éjszakai és a színlátásban is. Ezen kívül a hámszövet (bőr, nyálkahártyák) épségéhez, működéséhez is nélkülözhetetlen. Hiánya – amely elsősorban étrendi eredetű – szürkületi vakságot, szemszárazságot és egyéb szembetegségeket okoz, valamint lassítja a gyermek növekedését.

D-vitamin

Legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a gyermek csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium megfelelő mennyiségű jelenlétét. A bőrben is keletkezhet a napfény ibolyántúli sugarainak hatására. Hiánya – amelyet leggyakrabban a nem kielégítő bevitel és a napoztatás mellőzése okoz – gyermekekben angolkórhoz vezethet.

E-vitamin

Az e-vitamin úgynevezett antioxidáns hatású anyag, azaz semlegesíti a káros hatású szabad gyököket és védi a sejthártya épségét. Hiányuk többek között idegrendszeri zavarokat és a nemi érés után terméketlenséget okozhat. E-vitamin hiány elsősorban újszülött korban fordul elő, de felléphet rosszul táplált gyermekeknél is későbbi életkorban.

Bár az E-vitamin is zsírban oldódó, nagyobb dózisok (napi több száz mg) adása, tartós szedése sem okoz túladagolást.

Vidáman, egészségesen

Vízben oldódó vitaminok

A legfontosabb, amit a vízben oldódó vitaminokról tudnunk kell, az, hogy a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak, ezért rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen a megfelelő működések fenntartásához.

C-vitamin

Az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz. Hiánybetegsége a skorbut, amelynek legjellemzőbb jele bevérzések megjelenése test szerte. Enyhébb hiányállapotra utal a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, a lázas állapot, a stressz, a betegségek, műtétek utáni lábadozási időszak.

B1-vitamin

Részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz, súlyos esetben a beriberi nevű betegség fejlődik ki, ami manapság a fejlett országokban ritka, de sajnálatos módon a fejlődő országokban számos gyermeket érint. Mivel a B1-vitamin jórészt a gabonaszemek héjában található, a beriberi elsősorban azokon a területeken fordul elő, ahol túlnyomóan alacsony kiőrlésű gabonát használnak, fogyasztanak (fehér kenyér, fényezett rizs). Kisebb mértékű hiány azonban felléphet erőteljes fizikai munka, lázas állapot, tartós hasmenés kapcsán is.

B6-vitamin

Számos anyagcsere-folyamat szabályozásában vesz részt, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, a bőr anyagcseréjéhez és a vérképzéshez. Hiánya leggyakrabban táplálkozási eredetű, bőr- és nyelvgyulladást, vérszegénységet és – különösen csecsemőkben és kisgyermekekben – görcsöket okozhat.

Heveny mérgezést nagy dózisban sem okoz. Felnőtteknél igen nagy dózis hosszan tartó szedése kapcsán idegrendszeri mellékhatásokat észleltek. Gyermekeknél ilyen adat nem ismert.

B12-vitamin

Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, a sejtosztódáshoz és a vérképzéshez. A bélcsatorna baktériumai termelik. Hiánya – amely leggyakrabban táplálkozási elégtelenségben (pl. szigorúan vegetáriánus anyák kizárólag szoptatott csecsemőinél), felszívódási zavarban léphet fel – úgynevezett vészes vérszegénységhez vezet. Nagyságrendekkel nagyobb dózisban sem toxikus.

Pótoljuk, ha hiányzik!

Az eddigiekben áttekintettük a legfontosabb vitaminokat, a teljesség igényét szem előtt tartva azonban meg kell említeni, hogy ismerünk olyan úgynevezett vitaminszerű anyagokat is, amelyekről elképzelhető, hogy ismereteink bővülésével előbb-utóbb bekerülnek a vitaminok körébe.

Végezetül néhány konklúzió

A vitaminok egyformán fontosak. Elég, ha csak az egyikőjük hiányzik, már az is hátrányosan érinti az egészségi állapotot.

Folyékony Gyermek Multivitamin

A megfelelő vitaminbevitelt a legjobb volna a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással biztosítani, viszont ez sajnos – számos ok miatt – gyakran nem valósul meg. Mai életmódunk, táplálkozásunk mellett a hiányállapot nem ritkaság, gyermekkorban sem!

Éppen ezért gyermekkorban fokozottan figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre, és a közösségbe járó, illetve nagyüzemileg (pl. menza) étkeztetett gyermekeknél főleg az őszi-téli, kora tavaszi időszakban célszerű pótlólagos vitaminbevitelről gondoskodni multivitamin-készítmény formájában, a gyermek egészsége érdekében.

Rendeljen
gyermek vitamint!

Kifejezetten gyermekek részére készült folyékony multivitamin.

Nagyon finom ízesítéssel, hogy szívesen fogyassza a legfinnyásabb gyerkőc is. Legalább annyira ízleni fog neki, mint a cukorka, vagy az egyéb édességek...

További információkért, vagy a megrendeléshez kattintson a képre, vagy erre a szövegre!


Publikálva: 2010. november 23.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár