Sokkoló meglepetéseket tartogatnak a gyorsételek

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Egyetlen adag döner kebab annyi kalóriát tartalmaz, mint egy egész üvegnyi étolaj - nem ez azonban az egyetlen sokkoló meglepetés, amely a gyorsételek alaposabb vizsgálata során érte a brit táplálkozási szakértőket, akik arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy heti két adag ilyen étel elfogyasztása tíz éven belül szívrohamot okozhat.

A hampshire-i önkormányzat megbízásából vizsgálták a táplálkozási szakértők a népszerű gyorsételeket: pizzát, kínai és indiai ételeket, a kebabot, valamint a Nagy-Britanniában igen kedvelt sült halat hasábburgonyával. Az eredmény még a szakértőket is megdöbbentette.

A legtöbb népszerű gyorsétel egyetlen adagja ugyanis annyi zsiradékot tartalmaz, amennyit maximálisan szabadna egy nap fogyasztani. A döner kebabban azonban például 111 grammnyi zsiradék van - a megengedett napi mennyiség duplája!

A gyorsételek ráadásul telített zsírsavakat tartalmaznak, amelyek emelik a koleszterin-szintet és vastagítják az ereket. Ha tehát valaki hetente kétszer ilyesmit eszik, akkor "beprogramozza" a szívkoszorúér-betegségeket.

A gyorsételek egészségügyi hatása természetesen függ attól, hogy egyébként milyen étrendje van valakinek, milyen idős és mennyit mozog. Ha a gyorsételek mellett valaki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, akkor kisebb a veszély.

Ha viszont a gyorsételek mellett sok édességet, olajban sült ételt eszik, és nassol is, akkor minden esélye megvan arra, hogy tíz éven belül szívrohamot kapjon - hangsúlyozta Denise Thomas táplálkozási szakértő, aki arra is figyelmeztetett, hogy például Portsmouth lakosságának 60 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

Forrás: inforadio.hu
Publikálva: 2010. november 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár