Tönkreteszi gyereke egészségét a stresszes szülő

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Nem csupán magukat, hanem a gyerekeiket is komoly egészségügyi veszélynek teszik ki a stresszes szülők. Az állapot ugyanis a felnőtteket és a velük élő gyerekeket is hajlamosabbá teszi a betegségekre.

Az aggódó, illetve depressziós szülők gyerekei között az átlagnál több a beteges - állapították meg a Rochesteri Egyetem kutatói. A stressz és az immunrendszer működése között ugyanis egyértelmű kapcsolat mutatható ki a gyerekeknél.

Azt is hozzátették azonban, hogy a gyerekek igen rugalmasak, ezért az egyébként is stresszes szülőknek nem érdemes még inkább aggódniuk a kutatás eredménye miatt.

Azt már régóta tudjuk, hogy a stressz változást okoz az immunrendszerben, ettől az érintett hajlamosabbá válik a fertőzésre és egyéb betegségre. Azt azonban először sikerült kimutatni, hogy ez a hatás átadódik a szülőtől a gyerekeknek - írták a kutatók a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban.

A Mary Caserta vezette kutatócsoport 169 gyerek szüleit vizsgálta három éven keresztül. Feljegyezték a gyerekek összes betegségét, majd a szülőket hathónapos pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Kiderült, hogy jelentősen betegesebbek a stresszes szülők gyerekei. Megmérték a gyerekek vérében az immunsejtek számát, és megállapították, hogy a stresszes szülők csemetéinél a szint megemelkedett.

A stressz és az egészségi állapot összefüggésével foglalkozó David Jessop szerint további, hosszú távú kutatások szükségesek annak megállapítására, milyen azonnali közvetlen hatással jár a stressz, és milyen gyorsan gyógyulnak meg a gyerekek, ha a szülők nyugodtabb periódust élnek át.

Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Mondja el a véleményét, szóljon hozzá cikkünkhöz

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
5600 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
4600 Ft/db