A cigifüsthöz hasonlóan károsít néhány légszennyező anyag cikk fényképe

A cigifüsthöz hasonlóan károsít néhány légszennyező anyag

A cigarettafüstben lévő anyagokhoz hasonlóan károsítja a tüdőt néhány újonnan felfedezett légszennyező anyag - állítják eredményeikre hivatkozva amerikai kutatók. Ezek a vegyületek ráadásul a levegőben lévő por- és koromszemcsékhez kötődve akár több hétig is életképesek lehetnek, így fokozott egészségügyi veszélyt jelentenek, a forgalmasabb útszakaszoktól távolabb élőknek is. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Természetes segítség a fejfájás csillapítására cikk fényképe

Természetes segítség a fejfájás csillapítására

A fejfájás gyakran keseríti meg mindennapjainkat. Mielőtt azonban gyógyszerhez nyúlnánk, érdemes megpróbálnunk valamilyen „természetes” gyógymóddal csökkenteni a kellemetlen tüneteket. Annál is inkább, mivel a fájdalomcsillapítók rendszeres használata idővel szintén a fejfájás kiváltó oka lehet. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Élünk, pedig eszünk cikk fényképe

Élünk, pedig eszünk

A nagyobb "élelmiszerbotrányok" - mint a dioxinos csirke, a kergemarhakór, a génmanipulációk, legújabban az antibiotikummal etetett csirkék forgalomba hozása - látványosan hívják fel a figyelmet arra, nincs minden rendben az élelmiszer-biztonsággal. Kevéssé ismert, agyonhallgatott tények is szerepet játszanak abban, hogy a magyar lakosság egészségi állapotát a világ- és az európai statisztikák alján jegyzik. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
A kálium és foghagyma a magas vérnyomás ellen cikk fényképe

A kálium és foghagyma a magas vérnyomás ellen

A káliumban gazdagabb, nátriumban szegényebb étrend hatására csökken a vérnyomás - állapították meg amerikai kutatók, míg ausztrál szakemberek tanulmánya a fokhagyma vérnyomáscsökkentő szerepét hangsúlyozza. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk cikk fényképe

Kevesebb kalóriát fogyasztunk, ha lassabban eszünk

A kingstoni Rhode Island Egyetem kutatóinak elsőként sikerült valódi bizonyítékot találniuk rá, hogy ha lassabban fogyasztjuk el az ételt, akkor valójában "kevesebbet eszünk", vagyis kisebb kalóriamennyiséget juttatunk a szervezetünkbe. A ráérősebb étkezés további előnyei, hogy egyúttal élvezetesebb lesz az evés és jóllakottabbnak fogjuk érezni magunkat. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Meg kell duplázni a gyerekek D-vitamin adagját! cikk fényképe

Meg kell duplázni a gyerekek D-vitamin adagját!

Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia azt tanácsolja, hogy az eddig általuk ajánlott 200 helyett 400 egységnyi D-vitamint kapjon a fiatal korosztály, beleértve az anyatejjel táplált csecsemőket és azokat a tiniket is, akik túl kevés tejet isznak.

bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
A súlytöbblet árt a szívnek cikk fényképe

A súlytöbblet árt a szívnek

A kövérség jelentősen hozzájárul ahhoz a lassú, lappangó gyulladásos folyamathoz a szívben, amely fokozza a szívelégtelenség kockázatát. Öt amerikai egyetem kutatóinak eredményeiről az Amerikai Szivgyógyász Kollégium folyóirata számolt be. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Többet ártanak, mint használnak az allargiatesztek cikk fényképe

Többet ártanak, mint használnak az allargiatesztek

Az ételallergiát vizsgáló egyszerű tesztek közül számos veszélyeztetheti az emberek egészségét. A próbák gyakran hibás eredményt hoznak, és feleslegesen iktatják ki az alapvető élelmiszereket az emberek étrendjéből. Brit szakemberek arra mutatnak rá, hogy az egyszerű ételallergia-tesztek gyakran egymással ellentétes eredményt hoznak, épp ezért nem feltétlenül állítható fel korrekt diagnózis ezekre alapozva. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Vitaminhiány okozhatja az időskori agysorvadást cikk fényképe

Vitaminhiány okozhatja az időskori agysorvadást

Egy a húsban, halban és tejben található vitamin lelassíthatja az agysorvadást és a memória romlását az öregkorban - állítják brit kutatók.

Az oxfordi egyetem szakemberei szerint azoknak az idős embereknek, akiknél a B12 vitaminszint alacsony, hatszor nagyobb az esélyük az agysorvadásra.

bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
Szívrohamot okozhat a D-vitamin hiánya cikk fényképe

Szívrohamot okozhat a D-vitamin hiánya

Az európaiak, így a magyarok szervezetében általánosan alacsony a D-vitamin szintje. Emiatt nem csak a csontok válnak gyengévé, de nő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye is - mondta az InfoRádió által megkérdezett intenzívterápiás szakorvos és táplálkozási tanácsadó. Gulyás Tamás hozzátette: a D-vitamin szintje könnyen befolyásolható. A vegyület a legújabb ismeretek szerint gátolja a daganatok növekedését, a depressziót és egy sor más krónikus betegség kialakulását. bővebben

Publikálva: 2010. november 23.
3

Legutóbb olvasott oldalaink: