A fruktóz okozza a magas vérnyomást? (2)

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Cikkünk első részében a cukorfogyasztás történelmi változását, és ennek egyes betegségek elterjedésére gyakorolt hatását tekintettük át. A második részben az egészségre káros fruktóz fogyasztásával kapcsolatos gondolatokat olvashatják.

A glükóz növeli a fruktóz hatékonyságát

Érdekes módon a glükóz növeli a fruktóz felszívódást. Igya, amikor keverjük a glükózt és a fruktózt, több fruktóz szívódik fel a szervezetünkben, mintha csak fruktózt fogyasztanánk. Ez igen fontos információ, ha oda akarunk figyelni a testsúlyunkra.

Ne feledjük, az asztali cukor pont ez a keverék – fruktóz és glükóz.

A gyümölcs káros?


Ha édességre vágyunk, a legjobb választás egy alma vagy körte. És ha néhány hét cukorszünetet adunk magunknak, meglepődve vesszük majd észre, mennyivel ritkábban vágyunk majd a cukorra. Arra azonban vigyázzunk, hogy a gyümölcsből származó fruktóz bevitelünket napi szinten 15 gramm alatt tartsuk, mivel egész biztosan sok "rejtett" fruktózt fogyasztunk el más élelmiszerekkel is.

Dr. Mercola által javasoltan engedélyezett fruktóz mennyiség

Alapvetően ajánlott a napi teljes fruktózfogyasztást 25 gramm alatt tartani. A legtöbb ember számára azonban okosabb lenne azt mondani, hogy tartsa a gyümöcsből (és édesítőszerekből) származó fruktóz mennyiségét napi 15 gramm alatt, mivel virtuálisan garantált, hogy a "rejtett" fruktózforrásokból bőven kap még a nap folyamán.

15 gramm nem sok – két banán, egyharmad csészényi mazsola vagy két Medjool-datolya.

Mivel az átlagos 3 dl-es dobozos üdítők 40 gramm cukrot tartalmaznak, melynek legalább a fele fruktóz, egyedül ez a doboz üdítő meghaladja a 15 grammot – ráadásul abszolút semmi tápanyagot nem tartalmaz, csak üres kalóriákat.

Mégis, mivel édesítsünk?

A cukor csökkentése étrendünkben komoly kihívás lehet. Végtére is, ugyanolyan szenvedélyről van szó, mint a kokain vagy a cigaretta.

Ha úgy érzi, nem bír meglenni édesítőszer nélkül, íme néhány hasznos tanács:

  • Kerüljön minden mesterséges édesítőszert
  • Kerüljön minden hagyományos agavé és nagy fruktóz tartalmú kukorica szirupot
  • Ha van kedvenc terméke, írjon a gyártójának, és közölje vele, hogy hagyják ki belőle a fruktózt, különben a jövőben nem vásárolja meg. Ezzel a módszerrel már több nagy vállalatnál sikert értünk el.
  • Korlátozzon mindenfajta cukor fogyasztást a lehető legnagyobb mértékben. A boltokban kapható tiszta szőlőcukor (dextróz), amelyre, mérsékelt használat esetén, nem jellemzők a fruktóz káros hatásai. A szaharózhoz képest csak 70%-nyira édes, így azonos édességérzet eléréséhez kicsit többre van belőle szükség, de az egészségünk érdekében ez megéri.
  • Korlátozott mennyiségben használhat nyers mézet is. Bár elég nagy a fruktóz tartalma, de az nem szabad formában van jelen, így kisebb a károsító hatás. Ne feledje azonban, hogy egy teáskanál méz kb. 4 gramm fruktózt tartalmaz, így legyen óvatos, ha tartani akarja a napi 15 grammot.
  • Használjon, mérsékelt mennyiségben, valódi sztíviát (növényi alapú édesítőszer), de kerülje a sztívia alapú édesítőszereket.
  • A testmozgás nagyon hatásos eszköz a fruktóz szinten tartására. Ha fruktózt fogyaszt, legjobb, ha közvetlenül az intenzív testmozgás előtt, közben vagy után teszi, mivel ilyenkor a szervezet igyekszik azt üzemanyagként felhasználni, és nem zsírként eltárolni. Emellett a testedzés növeli az inzulin receptorok érzékenységét, és segít mérsékelni a fruktóz negatív hatásait.
  • Ha magas vérnyomása van, magas a koleszterinje, cukorbeteg vagy túlsúlyos, javasolt minden fajta édesítőszertől való tartózkodás, mivel bármelyik édesítőszer csökkentheti az inzulin érzékenységet.

A cikk első részét itt találja: A fruktóz okozza a magas vérnyomást? (1.)

forrás: natursziget.com

A cikk eredeti forrása: Startling Research Findings: A Newly Discovered Cause of High Blood Pressure and Obesity? angolból fordította: Harrach Orsolya

Csányi Henrietta kiegészítése:

...ahogy azt a cikk első részénél is mondtam...

Álljunk meg egy szóra, Ámor nyilából és a Valentin napból felocsúdván hirtelen azt sem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Valószínű ez a zavarodottságomból adódik. Teljesen jól indul a cikk, Emberek, ne egyetek cukrot!!!! Aztán ne egyetek fruktózt. Eddig azt tudtam, hogy inkább együnk fruktózt, mint répacukrot, ami glukózt is tartalmaz a fruktóz mellett. Áldom tulajdonságaim közül azt, hogy józan ésszel rendelkezem, különben a napi szinten rám zúdított ellentétes információk tömegében zavarodottságom állandósulna, és nem vetne éppen jó fényt tanácsadói munkámra.

A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Pont ez a lényege, mert még cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem kellene cukrot fogyasztanunk, anno előadásaimnál is mondtam, "Most mindenki hazamegy, fogja az otthon található cukrot, és lehúzza a WC-n". Ön szerint hányan tették meg? Amikor rákérdeztem, a megkérdezettek közül senki sem. Nem csak a fruktóz savasítja a szervezetet, hanem az összes cukorféleség. Ne csak 1-et kiáltsunk ki bűnbaknak, mutassunk rá a melaszra, barna cukorra, és a mézre is.

És íme, hogy most mindenkiről lehúztuk a vizes lepedőt, térjünk vissza a józanészhez. Szerintem együnk cukrot, mértékkel. Együnk cukrot, mondjuk kukoricaszirup formájában. Együnk cukrot, de csak hetente kétszer. Együnk cukrot, de mellette kompenzáljuk is a szerveztet. Együnk cukrot, és ne zabáljunk cukrot. Dr. Mayer egy svájci úriember azt mondta, érzelmi alapon táplálkozunk, és egy minimális mennyiségű szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, hogy a központi idegrendszerben ki tudja kapcsolni az éhségérzetet.

Szerintem nem kellene általánosítani, mert nem minden rossz, amiben fruktóz van, és kellene valami megoldást adni az embereknek, hogy akkor hogyan is csinálják tovább, mivel elmegyünk egy élelmiszerboltba és alapvetően majdnem mindenben van cukor. Persze tudatosan végigmenve a polcok között akad egészséges ennivaló is, de valljuk be többségében nem azok. Legyen tudatos és figyeljen oda hogy mit fogyaszt.. Legyen tisztába azzal a ténnyel, ha sok cukrot fogyaszt a testből kivonja a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikro tápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéz elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. Bármilyen megoldásra is jut ebből az irományból, ha cukrot eszik, tegye azt jó minőséggel, nem sokszor , és ha megteszi kompenzáljon.


Publikálva: 2011. február 14.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár