Az agy is szerepet tölt be a vércukorszint szabályozásában

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Ismert, hogy az agynak működése biztosításához folyamatosan cukorra van szüksége, ezért nem lenne meglepő, hogyha az anyagcsere befolyásolásán keresztül hatna a szervezetben keletkező cukormennyiségre. Az agy ilyenfajta szerepét már korábbi vizsgálatok rágcsálókban bizonyították, azonban az eredmények ellentmondásosnak bizonyultak, emiatt nehéz volt azokat emberi szervezetre átültetni.

A Nature oldalain megjelent tanulmány során az Albert Einstein Orvosi Kar munkatársai felfedték, hogy az agy hipotalamusz nevű területén aktiválódnak a káliumcsatornák, ami a májat célzó jelátviteli útvonalon keresztül befolyásolja a cukorképződést.

Mivel magasabb rendű állatokban nem sikerült ilyen világosan vázolni a jelenséget, Meredith Hawkins professzor és munkatársai céljukul az ellentmondás feloldását tűzték ki. Vizsgálatok során tíz egészséges (nem cukorbeteg) egyénnek a diazoxid nevű szert adták, melyről ismert, hogy az agy káliumcsatornáit aktiválja. A kísérlet során a vércukorszintet befolyásoló, hasnyálmirigy eredetű hormonok szintjét folyamatosan mérték, ezzel igazolva, hogy a kapott hatás csak központi idegrendszeri eredetű lehet. A tudósok megállapították, hogy az anyag adása után a máj jóval kevesebb cukrot állított elő, mint azt megelőzően. A diazoxid patkánykísérletekben is hasonló hatásúnak bizonyult, sőt közvetlenül az agyba juttatott specifikus káliumcsatorna-gátló szerrel ki lehetett védeni a diazoxid hatását.

A kísérlet megerősítette, hogy az agy a máj befolyásolásán keresztül szabályozza a vércukorszintet. Az eredmények újfajta megközelítést jelenthetnek a cukorbetegség gyógyszeres terápiájában.


A cikk eredeti forrása: natursziget.com


A Jó Közérzet Központ kiegészítése

Ez a cikk amely bemutatja ezt a tanulmányt nem elég részletes, ahhoz hogy perdöntő bizonyítékkal szolgáljon az agy és májműködés összefüggéséről, de talán felnyitja szemünket egy picit a testünk cukorszint szabályozásával kapcsolatban.

Érdekes megnézni ezt abból a nézőpontból is, hogy pl az alkohol fogyasztás túlzott mértéke miért pont a májat teszi tönkre, vagy miért van kedvezőtlen hatással a túlzott alkohollal élő egyén mentális állapotára.

A szervezetünk gondoskodni akar magáról. Az agyműködésünkhöz folyamatos vércukorszint szabályozásra van szükség.
Az alkohol meg mint tudjuk, egy nagyon gyorsan felszívódó formája a cukornak. Ilyen formán kis mennyiségben ezért okozza a szervezet felgyorsulását. Túl sok cukor jelentkezik hirtelen, ezért gyorsitja a szervezetünk az anyagcserét, hogy kivonja a véráramból a túl sok cukrot későbbi felhasználásra. A túl sok alkohol bevitelekor pedig ezért ál be fokozatosan delériumos állapot. Olyan mértékű gyorsan felszívódó alkohol kerül a szervezetünkbe, hogy azt már nem lehet elbontani gyorsan az anyagcsere gyorsitásával, ezért inkább lassitja a szervezet működését a központi idegrendszerünk, azért hogy a mérgezés esélyét csökkentse ezzel.

Ennek a végletes szintje tapasztalható akkor is amikor öntudatlan lesz valaki az alkoholos állapotban. Igy akadályozza meg a szervezet, hogy az további alkoholt vigyen be, és ezzel rontson a helyzeten.

Néhány érdekes adat a C vitamin hasznosulása, és a cukrok/szénhidrátok/alkohol összefüggésében:
  • Az egyszerű cukrok gátolják a C-vitamin felszívódását (pl. a méz is), mintegy versenyeznek a C-vitaminnal a szállító rendszerben
  • A szénhidrát bevitel akár 6 órán át is 50%-al csökkentheti a C-vitamin felszívódást
  • Az alkohol megköti a C-vitamin nagy részét

    Ezzel összevetve érdekes kérdés talán az is, hogy vajon miért az alkohol az a drog, amelyet legálisan kiemelt adó fizetése mellett lehet fogyasztani, és amely ennyire átszövi a mindennapjainkat és a társas viselkedésünket.

    Arról már nem is beszélve hogy a szeszfőzés személyes használtra mostmár adó nélkül is engedélyezett...
    Ezzel a kérdéskörrel biztos sokak vitatkozni fognak, kiváncsi vagyok a véleményükre.

    A jó közérzet elérésének nem az egyedüli módja az alkohol. Ráadásul nem szükséges hogy másnaposak legyünk, amely állapot meg aztán elég messze van a jó közérzettől. :)
  • Legyen Önnek is jó közérzete!

    üdvözlettel,

    Vági Péter

    Jó Közérzet Vitamin
    Webáruház felelős



    Publikálva: 2011. december 13.

    Kapcsolódó termékek
    C vitamin, 1000mg fénykép
    C vitamin,
    1000mg
    25 mg csipkebogyóval
    és 25 mg citrus
    bioflavonoiddokkal,
    30 szem
    Normál ár:
    1400 Ft
    mennyiség növelésemennyiség csökkentése
    db

    Legutóbb olvasott oldalaink:

    Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
    Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
    1 doboz Prémium Kollagén
    1 doboz Prémium Kollagén
    11980 Ft/db helyett
    9810 Ft/db
    2 doboz Prémium Kollagén
    2 doboz Prémium Kollagén
    11980 Ft/db helyett
    9810 Ft/db
    3 doboz Prémium Kollagén
    3 doboz Prémium Kollagén
    11980 Ft/db helyett
    8300 Ft/db
    5 doboz Prémium Kollagén
    5 doboz Prémium Kollagén
    11980 Ft/db helyett
    7015 Ft/db

    A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár