Barátságos baktérium a felmosófolyadékban

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Vegyszerek alkalmazása helyett a kutatók inkább a "jó baktérium" segítségével próbálják megtisztítani a kórházakat azoktól a kórokozóktól, amelyek minden tizedik pácienst megfertőznek az intézményekben. Az alapelv a probiotikumos italokhoz és tablettákhoz hasonló, amelyek a "jó" baktérium segítségével győzik le a "rosszat". Az új tisztító folyadék ilyen "jó" baktériumot tartalmaz, amely ezredére csökkenti a kórokozók számát.

A felfedezést a Bournemouthban tartott Gyulladásmegelőzési Konferencián tették közzé. A kísérleteket tíz forgalmas londoni rendelőben végezték, amelyeket először hagyományos szerekkel tisztítottak, majd három héten keresztül az új találmánnyal tartottak rendben. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a jó baktérium még akkor is pusztította a károsakat, amikor már régen befejezték a takarítást. Emellett az olyan kórokozók, mint a staphylococcus teljesen felszívódtak.

A Chemzyme Plus névre keresztelt szer gyakorlatilag felfalja a rossz baktériumokat. A B. subtilis nevű baktérium régóta használatos állatok hasmenésének kezelésére, és valószínű, hogy embereken is hatékony lehet. A szer egyik fejlesztője Sean Derrig mikrobiológus így magyarázta a folyamatot: "Miután a barátságos baktérium elvégezte a feladatát, hibernálódik, és csírává fejlődik vissza. Ha azonban a kórokozó újra feltűnik, ő is aktivizálódik, és elpusztítja. Mivel a rossz baktérium így hamar eltűnik, nincs ideje terjedni és mutálódni."

A terméket az MRSA és hasonló szuperbaktériumok ellen is tesztelik. Szakértők szerint azonban még további vizsgálatok szükségesek annak megítéléséhez, hogy valójában mennyire hatékony a szer.

Időközben egy másik hasonló termék is napvilágot látott. Kifejlesztője, Tom Pellereau, egy brit tévéshow-ban mutatta be találmányát. Terméke a C.difficile nevű baktérium ellen véd, amely évente több ezer ember haláláért felelős.

A fejlesztők a hipoklórsav nevű vegyület erejét hasznosították, amelyeket a falósejteknek nevezett vérsejtek állítanak elő az emberi szervezetben. Azt eddig is sejtették, hogy a hipoklórsav hatékony lehet, ám az emberi szervezeten kívül eddig laboratóriumi körülmények között is csupán néhány órán át lehetett megtartani. Most azonban, úgy tűnik, megtalálták a megoldást: nem stabilizátort adnak hozzá, hanem kivonnak belőle bizonyos anyagokat, így segítenek megóvni az állagát.

Az antibiotikummal ellentétben a hipoklórsavnak nem áll ellen semmilyen baktérium, és 15 perc alatt kifejti a hatását.

Publikálva: 2012. január 5.

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár