Hogyan függ össze az egészsége egy nőgyógyász jogosítványával?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!


Van egy régi vicc, amelyben arról van szó, hogy a nőgyógyász hogyan oldja meg az egyik vizsgafeladatot a jogosítvány megszerzéséhez. A cikkben elolvashatja a viccet is, és azt is, hogyan van ez összefüggésben az Ön egészségével.


Számtalan cikket lehetne felsorakoztatni, amelyek a nem megfelelő életmód eredményeként kialakult - úgynevezett civilizációs betegségekről és azok okairól szólnak.
Rengeteg figyelmet kapnak ezek a témák, az orvostudomány és a média részéről is, és biztosan Önnek is volt már néhány gondolata a témában. Vizsgáljuk most meg ezt a témát egy teljesen új oldalról.

Civilizációs betegség kategóriába azokat sorolják, amelyek pl. a mozgásszegény, stesszes életmód következményeiből alakulnak ki, de az okok közé sorolhatók a káros szokások - dohányzás, alkohol, légszennyezés és más környezeti ártalmak. A lista folyatható az igénytelen, rostokban, tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény étrenddel, a szénhidrátokban gazdag táplálkozással. Bár ez utóbbi összefüggésben állhat a zsíros ételek mostmár több mint 30 éve tartó - szinte inkvizíciószerű - üldöztetésével is. Az USA-ban ezt annyira túlzásba viszik, hogy FAT FREE (zsírmentes) ásványvizet is lehet kapni.

A leggyakrabban előforduló betegségek között emlegetik általában a szív-, és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a táplálkozási- és emésztési zavarokat, és persze a daganatos betegségeket. Ha jól sejtem Ön is fel tud sorolni a környezetéből olyan személyeket, amelyeknél fennállhat a listában szereplő problémák egyike.

Sokan dolgoznak a megoldáson,
a probléma mégis egyre több embert érint.


Jöjjön akkor a vicc, amire a bevezetésben utaltam:

A nőgyógyász szakorvos elmegy, hogy jogosítványt szerezzen. A műszaki vizsgán kihúzza a legnehezebb tételt. Szét kell szedni egy motort, majd működőképesre össze kell szerelnie. Mindkét folyamatért 100-100 pont, azaz összesen 200 pont kapható. A kiértékelésnél a vizsgabiztos elképedve dícséri a nőgyógyászt:

- Uram én még ilyet nem láttam. Ön tökéletesen szétszerelte, és összeszerelte a motort. Jár Önnek mindkét esetben a 100-100 pont. Azért viszont külön további 100 pontot adok Önnek, hogy mindezt a kipufogón keresztül hajtotta végre!

Természetesen senkit nem kívánok kigúnyolni, a viccet csak annak a szemléltetésére szeretném használni, hogy érthető legyen, nem árt néha felállni, és kettőt hátralépni, hogy nagyobb rálátást kapjunk a valaminek az egészére.

Az egész-ség mint szó, jelentésében hordozza a megoldás kulcsát. Egészként kell tekintsünk szervezetünkre, olyan megoldásokat kell alkalmazzunk, amely az egészet tekintve oldja meg a kérdést.

A szervezete akkor lehet teljes, ha kellően pihent, rendszeresen végez testmozgást, mennyiségben és változatosságban megfelelőlen táplált, és el van látva a helyes működéséhez szükséges mikrotápanyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek). Ebből következően a test magas energiaszinten működhet, és a fent említett funkciók is, úgy mint - szívműködés, vérnyomás, keringés, emésztés, cukor és zsír anyagcsere és azon belül a vércukor és koleszterinszint szabályozás is megfelelően működhetnek. Így lehet képes ellenállni a környezeti hatásoknak. Nem utolsó sorban, ez segítheti a test és a lélek egyensúlyát is. Ebben az állapotában megfelelően képes lehet működtetni a funkcióit, beleértve a védekező és önmagát építő feladatokat is.

Elérhető ez az ideális állapot?

Az ideális állapot elérésének egyik eszköze lehet az Ubikinon, másnéven a Koenzim-Q10. Ezt az enzimet - sok más funkciója mellett - a májunk termeli, a koleszterin termelése mellett. A Q10 egy vitaminszerű vegyület, amely minden sejtünkben megtalálható, szükséges a sejtek energia anyagcseréjéhez. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden setjünk rendelkezik egy saját energiatermelő-raktározó résszel (mitokondriummal), amelynek szüksége van Q10-re. Azt is mondhatjuk, hogy az ételt az emésztőrendszerünk feldolgozza, a sejtjeink felveszik ezt, de szükségük van Koenzim Q10-re az étel energiává alakításához.

Életünk során a szívünk és az érrrendszerünk végzi a legnagyobb munkát, a nap 24 órájában. A Koenzim Q10-nek ebben is fontos szerepe van, mivel hozzájárul a szív egészséges állapotához, segíthet az egészséges vérnyomás megtartásában. Antioxidánsként segíthet az egészséges koleszterinszint biztosításában, oly módon, hogy nem engedi a rossz koleszterinként emlegetett LDL-koleszterint oxidálódni az érfalakon.

Korábban említettem, hogy a testünk előállít Koenzim-Q10-et, azonban azt is fontos tudni, hogy szervezetünk kb. 20 éves korunkban rendelkezik a legmagasabb Q10 termelő képességgel, és ilyenkor van a legnagyobb készletünk is belőle. Az évek múlásával jelentős mértékben (akár 50%-kal) csökkenhet a Q10 termelő képességünk, ezért érdemes rendszeresen külső forrásból pótolni. Vannak olyan gyógyszerek, főleg a koleszterincsökkentő gyógyszerek, amelyeknél maguk a gyógyszert kifejlesztő cégek megfigyelték már, hogy a hatóanyag kiürítheti a Q10 készleteket, ezért az érintetteknek különösen fontos lehet a Koenzim-Q10 pótlása.


Ez a cikk nem a mi írásunk, a vitaminkereso.hu oldalrólvettük át.

Publikálva: 2012. július 25.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár