Ön mikor fogja a Szívére venni?

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Sokan elfelejtik, hogy a szívrendellenességek általános következménye elsősorban nem a szúró mellkas vagy a nehéz légzés, hanem a hirtelen halál. A legtöbb esetben nincsenek figyelmeztető tünetek, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal.

Az Amerikai Szív Szövetség történetében először gyűjtötte össze azt a hét egészségügyi és életmódbeli tanácsot, amelyeknek megfogadásával immár nyugodt szívvel gondolhatunk a szívünkre. A lista szerint szívünk és érrendszerünk egészségének záloga, hogy:

 • nem dohányzunk
 • testtömeg indexünk ideális
 • sokat mozgunk
 • vérnyomásunk nem megy 120/80 fölé
 • vércukorszintünk nem haladja meg a 100mg/dl-t
 • a teljes koleszterinszintünk kevesebb, mint 200mg/dl
 • egészségesen táplálkozunk

  A szívbetegség, a stroke megelőzhető
  A szövetség reméli, hogy ezeknek a pontoknak a figyelembevételével 2020-ra az amerikai lakosság szív-és érrendszeri egészsége 20%-kal javul. Emellett bíznak abban is, hogy a tanácsok betartásával másrészről ugyanilyen mértékben fog csökkenni a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy stroke okozta halálok száma.
 • Dr. Joseph Mercola orvos szakíró blogjában az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adataira hivatkozik. Eszerint Amerikában évente több mint 631 000-en halnak meg szívproblémák miatt, 785 000 amerikai esik át élete első szívinfarktusán, míg 470 000 társuk már a másodikon. Minden anyagi vonzatot (kórházi és gyógyszeres kezelések, munkaerő-kiesés) figyelembe véve, dr. Mercola szerint az Egyesült Államoknak 2010-ben 316 milliárd dollárjába kerül majd ez a probléma.

  Az orvos szakíró megdöbbentőnek véli a számokat, hiszen a szívbetegségek fenyegetését a legtöbb esetben könnyűszerrel ki lehet védeni – elég csupán egészségesen élni. Szerinte az Amerikai Szív Szövetség által közzétett lista elismeri ezt a tényt, bár nem minden pontjával ért egyet, sőt, szükségesnek véli annak kibővítését. Az alábbiakban közelebbről is megvizsgálja a 7-es lista tanácsait.

  Az a bizonyos 7 tanács

  1. Ne dohányozzunk!

  Semmi kétség nincs afelől, hogy szívünket "koptatja" a dohányzás. Ha el szeretnénk kerülni a bonyodalmakat, jobb leszokni róla. Szakértők szerint ennek legbiztonságosabb módja, hogy azonnal letesszük a cigarettát, mindenféle segítség (tapasz, nikotinrágó, egyéb gyógyszerek) nélkül. Ne csapjuk be magunkat akkor sem, ha leszoktunk a dohányzásról. Tapasztalatok szerint az emberek, miután kiiktatták a cigarettát az életükből, mindenféle édes ételek élvezetének adják át magukat, így jutalmazzák magukat. Ez az inzulinszint emelkedésével jár együtt, ami megnöveli a szívinfarktus kockázatát, jobban, mint maga a dohányzás. Ebből az ördögi körből a helyes táplálkozással lehet kilépni, ezzel könnyebben tudunk megválni a nikotintól, illetve ez segít leszámolni a leszokás utáni stresszel is.

  2. Vigyázzunk a kilókkal!
  Egy 10 évig tartó kutatás kimutatta, hogy a halállal végződő szívbetegségek felének, míg a szerencsésebb kimenetelűek mintegy negyedének hátterében a túlsúlyosság, a magas testtömeg index, vagy a hasi elhízás áll. A testtömeg index azonban nem megbízható érték. Mivel a magasságot és a testtömeget méri egymáshoz, ez a szám akár egy sportoló és egy eltunyult ember esetében is ugyanaz lehet. A testtömeg index nem mutatja meg, mennyire hájas vagy éppen izmos az illető. A nagy has már inkább árulkodó lehet. Férfiaknál a derékbőség értéke 94 és 102 cm között túlsúlyosságról, míg az ennél nagyobb has már elhízásról tanúskodik. A nők esetében 80 és 88 centiméter a két kritikus érték.

  3. Mozogjunk!
  A sport csökkenti testünkben a gyulladást, és egyben a leghasznosabb tevékenység a hasi háj felszámolására. Dr. Mercola emlékeztet arra, hogy nem számít, vékonyak vagyunk-e, hiszen a belső szerveinket körülvevő háj továbbra is fenyegetést jelenthet szívünkre.

  4. A szívbarát vérnyomás
  Komoly következményekkel járhat, ha nem törődünk a vérnyomásunkkal. A magas vérnyomás miatt ugyanis megnő a szívbetegségek, illetve a stroke kialakulásának kockázata is. A magas vérnyomás annál is inkább veszélyes, hiszen jóformán nincsenek tünetei. A fejlett országokban 90%-kal nagyobb az esély a magas vérnyomás kialakulására. Ennek főbb okai életviteli sajátosságokban keresendők, amelyek az inzulinszint emelkedésével kapcsolatosak (például cukros ételek és magvak túlzott fogyasztása, sport hiánya.) Az ideális vérnyomás eléréséhez szükséges tennivalók között szerepel a koffeinről való leszokás, a testsúly normalizálása, a stressz kezelése, sportolás, napozás.

  5. A szívbarát inzulinszint
  A szénhidrátban magas ételek megnövelik a vércukor-, és ennek következményeként az inzulinszintünket is. Feldolgozott magvak, édességek túlzott fogyasztásával nehezebben sikerül majd leadni a felesleges kilókat, megszabadulni a káros hájrétegektől, különösen a has környékiektől, amelyek a szívünkre a legkárosabbak. Korábbi tanulmányok szerint a 100-125 mg/dl értékű éhgyomri vércukorszint 300%-kal növeli a szívkoszorú problémák kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akiknél ez a szám 79 mg/dl. Dr. Mercola szerint a normális vércukorszint 100 mg/dl alatt van, de a legideálisabb esetben inkább 80 mg/dl körül. Ennek elérésére csökkentsük a magvak, gabonafélék, édességek és a krumpli fogyasztását.

  6. A szívbarát koleszterinszint
  A koleszterinszint nem mutatja meg igazán, hogy ki vagyunk-e téve valamilyen szívbetegség veszélyének – leszámítva, ha az értékünk 300 vagy e fölötti. Így Dr. Mercola nem is ért egyet a Szív Egyesület hatodik pontjával. Fontosnak tartja leszögezni, hogy a koleszterinszint nem kiváltó oka a szívbetegségeknek, ezért nem is szabad leragadni a számoknál. Szerinte a HDL-szint relevánsabb érték. Ha a HDL-szint és a koleszterinszint arányát nézzük, az ideális érték ebben az esetben 1:4, míg az 1:10 arány már aggodalomra adhat okot. Ugyanilyen arányt vizsgálhatunk meg a trigliceridszint (a vérben lévő zsírféleségeket méri) és a HDL-szint között. Ebben az esetben a 1:49 arány alatti érték megnyugvásra adhat okot.

  7. Táplálkozzunk egészségesen!
  Az egészséges étrend egyénenként más-más, a táplálkozási alkatunkhoz mérten különbözik. Dr. Mercola egy korábbi cikkében három főbb típust (fehérjés, karbidos, vegyes) különböztet meg. Étlapunkon mindenképp szerepeljenek friss, természetes, lehetőleg biodinamikus ételek (valószínűleg azonos a nálunk organikusnak nevezett ételekkel – a szerk.), és a listának legalább az egyharmada álljon nyers táplálékból.

  A 7-hez adjunk még 3-at!

  Mercola doktor úgy véli, hogy az Amerikai Szív Egyesület 7-es listája három rendkívül fontos tényezőt figyelmen kívül hagy, pedig ezeknek a segítségével szívünk egészségesebben verhet.

  1. Optimalizáljuk a D-vitamin szintünket

  Vészjósló tanulmányok megállapították, hogy a legalacsonyabb D-vitamin-szintűek a különböző betegségek kialakulásának 120%-os növekedésével számolhatnak, a szívproblémák kockázata pedig 378%-kal nő. Ez a magas rizikó mégis egyszerű módon számolható fel: a D-vitamin szint optimalizálásával. Egy másik tanulmány olyan nőkön végzett vizsgálatokat, akik D-vitamin kiegészítőket szedtek. A kutatás következtetése, hogy a szívbetegség okozta halál kockázata náluk a harmadára csökkent.

  Minél több napfény ér minket, annál egészségesebb a szívünk és az érrendszerünk. Ez annak köszönhető, hogy a napozás alkalmával termelt D-vitamin olyan pszichológiai mechanizmusokat hoz működésbe, amelyek segítenek harcolni a szívbetegségek ellen. A napfény segít elkerülni az érelmeszesedést, beindítja a gyulladáscsökkentő citokinek termelését, és meggátolja az ér-simaizom növekedését.

  2. Zárjuk ki az életünkből a stresszt
  A szívbetegségek egyik kiváltó oka a stresszes élet és a felgyülemlett érzelmek. A düh, a bűntudat, a stressz, a szomorúság – minden olyan indulat, amelyektől rosszabbul érezzük magunkat – könnyen vezethetnek szívinfarktushoz, elhízáshoz, stroke-hoz. A világ legegészségesebb étrendje sem tudja ellensúlyozni azt a kárt, amelyet a felgyülemlett érzelmek okoznak. Stresszes állapotban megnövekszik a kortizolszint is, aminek következtében fölösleges kilókat fogunk felszedni a has környékén, ez pedig a szívbetegségek kockázatával jár együtt.

  3. Tartsuk alacsonyan szervezetünkben a vas szintjét
  A vas "oxidatív stresszt" okozhat. A vas magas szintje roncsolhatja az ereket és megnöveli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét. Ha a ferritin szintünk 80 nanogramm/ml alatti, akkor nincs ok az aggodalomra. Ellenkező esetben a legjobb, amit tehetünk, ha vért adunk. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor válasszuk a gyógyászati vérlebocsátást (flebotómia).

  A szívbetegségek megelőzése és elkerülése tehát nagyon egyszerű (természetesen nem olyan esetekről van szó, amikor szervi elváltozás okozza a bajt – a szerk.), csupán foglalkoznunk kell magunkkal egy kicsit. Sokan elfelejtik, hogy a szívrendellenességek általános következménye elsősorban nem a szúró mellkas vagy a nehéz légzés, hanem a hirtelen halál. Legtöbb esetben nincsenek tünetek, így elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal.

  (Forrás: The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure (JNC 7), angolból fordította: Heszky András)

  forrás: natursziget.com

  Csányi Henrietta kiegészítése:


  Itt a Valentin nap környékén Ámor ezüstnyila beletalált a szív témába. Ez az állandóan dolgozó szerv, ami életünk során 2,5 milliárdszor húzódik össze, akaratunktól függetlenül, szimbóluma a szerelemnek, szeretetnek. Most mindenfele pirosló, hol giccses, hol jópofa alakú szíváradatot láthatunk majd. Elgondolkodtató, hogy pont a szív a jele annak az érzelemnek, ami a legelsöprőbb érzés a világon. Jelentéshordozóként részemről tükrözi, hogy nélküle az élet nem sokat ér, sőt meg is szűnik. Mind testi, mind érzelmi viszonylatban így van.

  A feladata, hogy tápanyagokat és oxigént jutasson el minden egyes sejthez. Itt jön az általam feltett legegyszerűbb kérdés: milyen oxigént, és milyen tápanyagokat? Mert, ha kifogástalan minőségű az alapanyag, szerintem gond nem lehet. Valahogy mindig ugyanoda lyukadok ki, hogy itt az Alfája és Omegája még egy szívbetegségnek is. Az Alfa és az Omega, kezdet és vég…

  A megelőzés ténylegesen a legfontosabb, és pontokba is sorolhatjuk, hogy pl. a vérnyomásunk nem megy 120/80 Hgmm fölé, stb. Bár a legújabb kutatások szerint nem kell, hogy cél legyen a 140/90 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás elérése a magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára. A 135/85 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomásra törekvők – és az ezeket az értékeket el is érők – nem haláloztak el kisebb számban és nem szenvedtek el kevesebb infarktust vagy stroke-ot, továbbá veseelégtelenség sem alakult ki náluk ritkábban, mint azoknál, akik csak a jelenleg ajánlott, 140/90 Hgmm-es vérnyomást érték el.

  De maradjunk a megelőzésnél, és ennek egy fontos pontjánál a táplálkozásnál. A növényi fehérjékben bőséggel fellelhető egyik aminosav, a glutaminsav fokozott fogyasztása alacsonyabb vérnyomással társul – mutatták ki amerikai kutatók. Akkor ez azt jelenti, hogy megelőzhetjük, vagy csökkenthetjük vele a szívbetegségek kockázatát. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, és közöttük a glutaminsav az egyik legközönségesebb: a növényi fehérjék csaknem egynegyedét (23%-át) és az állati fehérjék szűk ötödét (18%-át) adja. Nagyon örülök, hogy a cikk írója kiemeli a D-vitamin fontosságát. Viszont azt nem értem, hogy miért csak a D-vitaminét. Ez olyan, mintha csak egyoldalúan táplálkoznánk és semmi mást nem fogyasztanánk, csak fehér kenyeret, hamarosan elég komoly problémáink lennének. Emlékszem arra az időszakra, amikor először felröppentek az ezzel kapcsolatos híresztelések.

  Akkor mindenki csak D-vitamint keresett, és komoly munkába tellett, míg elmagyaráztam, hogy sokkal érdemesebb együtt fogyasztani a vitaminokat. A vitaminok együtt erősítik egymás hatását, D-vitamin hatása pedíg kalciummal, kolinnal, foszforral és A-, és C-vitaminnal érvényesül a legjobban. Köztudott például, hogy a C-vitamin a szívnek a lelke. Tehát D-vitamint kell szedni, viszont érdemesebb más vitaminok közösségében fogyasztani.

  Fogyasszon minden nap
  Jó Közérzet Vitamin®
  1000 mg-os C-vitamint
  és D-vitaminban is gazdag
  Multivitamint,
  hogy kielégítse szervezete
  vitamin-, ásványi anyag-
  és nyomelemszükségleteit.

  Tekintse meg vitamin kínálatunkat!

  Publikálva: 2011. február 8.

  Kapcsolódó termékek
  C vitamin, 1000mg fénykép
  C vitamin,
  1000mg
  25 mg csipkebogyóval
  és 25 mg citrus
  bioflavonoiddokkal,
  30 szem
  Normál ár:
  1200 Ft
  mennyiség növelésemennyiség csökkentése
  db
  Prémium Közepes Energia Multivitamin fénykép
  Prémium
  Közepes Energia Nagydózisú Multivitamin
  Az aktív emberek
  vitaminja.
  Normál ár:
  15800 Ft
  mennyiség növelésemennyiség csökkentése
  db

  Legutóbb olvasott oldalaink:

  Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
  Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
  1 doboz Prémium Kollagén
  1 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  7680 Ft/db
  2 doboz Prémium Kollagén
  2 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  7680 Ft/db
  3 doboz Prémium Kollagén
  3 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  6480 Ft/db
  5 doboz Prémium Kollagén
  5 doboz Prémium Kollagén
  9980 Ft/db helyett
  5480 Ft/db