GMO - Bill Gates és a narancssárga rizs...

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

BILL GATES, csak hogy segítsen a harmadik világ éhezőinek, támogatja a genetikailag módosított (GM) növények előállítását és 27 millió dollárt tette a Monsanto nevű amerikai nagyvállalatba.

A Gates Alapítvány már 2010-ben is 500.000 Monsanto részvényt vásárolt. Meglehetős naivitás lenne azt hinni, hogy a Monsantot és ettől kezdődően a Gates Alapítványt is, az éhező harmadik világ szerencsétlen sorsú emberei érdekelnék legjobban. A cél a világ vetőmag kereskedelmének monopolizálása és a hozzá adott, csak tőlük beszerezhető, fajtaspecifikus növényvédőszerek eladása. A Monsanto természetes érdeke ez.

A nyolcvanas évek még a biotechnológia bűvöletében teltek. A Monsanto és a hasonló célkitűzésű cégek akkori törekvései igen szimpatikusnak tűntek, miközben, a lelkesedés elmúltával, már cseppet sem azok. A lelkesen fogadott, és elért cél az volt, hogy biotechnológiai úton új fajtákat (vetőmagvakat) hoznak létre és ezekhez a vetőmagvakhoz specifikus növényvédőszereket állítanak elő. Ez a Monsanto és minden más hasonló stratégia mentén fejlesztő cég számára a monopólium lehetőségét kínálja, mivel a vetőmag mellé csakis az adott kemikáliák alkalmasak, s ha már egyszer beindult az üzlet, akkor az adott földterületen meglehetősen nehéz a váltás. Nos, az emberbaráti célokat felvillantó (és bizonyára meg is valósító) Bill és Melinda Gates Alapítvány ebbe az üzletbe tolt bele nem kevés pénzt.

Az "arany rizs"

A Bill és Melinda Gates Alapítvány egyébként 20 millió dollárt szánt a narancssárga színű "arany rizs" kutatására. Az arany rizs koncepció lényege szerint a rizst úgy módosították, hogy a sárgarépa színét is adó β-karotint állítson elő, amivel – humanitárius segélyek formájában – leginkább megint csak a harmadik világ lett megcélozva, ahol a β-karotin (és ezernyi más) elégtelen mennyiségben fordul elő a táplálékban. A dolog egyébként úgy sántít, ahogy van, mivel, számítások szerint, egy felnőtt nőnek legalább 8kg főtt arany rizst kellene megennie ahhoz, hogy napi A-vitamin szükségletéhez a β-karotin elegendő legyen.

2007-ben Barack Obama megígérte, hogy a megválasztása esetén azonnal elrendeli a GM jelzést kötelezővé tételét, hogy a fogyasztók választhassanak. A mai napig nem történt meg.

2011. első negyedévében a Monsanto 1,4 millió dollárt költött a szövetségi kormányban lobbira. Előző év hasonló időszakában ez az összeg 2,5 millió dollár volt. Ma már a GM ellenzői Amerikában biztosan vesztésre állnak, ahogy a harmadik világ is kiszolgáltatott, és bizonyára lesznek próbálkozások még arra, hogy hazánkba is bekerüljenek genetikailag módosított növények vetőmagvai. Ez már messze nem tudományos kérdés és vita, sokkal inkább gazdasági.

Ez a cikk nem a mi írásunk, a foodandwine.hu oldalról vettük át. A cikk szerzője: Csíki Sándor.

Publikálva: 2012. június 16.

Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
9810 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
8300 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
11980 Ft/db helyett
7015 Ft/db

A termék sikeresen bekerült a kosárba. Kosár