Hét tévhit, ami megakadályozza a sikeres fogyókúrát

Küldje tovább ismerősének! Küldje tovább ismerősének!

Miközben az elhízás valóságos világjárvánnyá vált, nagyon sok ember sikeres fogyókúráját nem annyira az akarat, mint inkább a tévhitek akadályozzák. Ha ezekkel leszámolunk, nyitva az út az egészséges testsúly eléréséhez.

A táplálkozástudományi szakértőket ritkán izgatja fel, ha egy-egy tanulmány bebizonyítja, hogy valamelyik fogyókúra sikeresen csökkenti a testsúlyt. A számukra ugyanis egyértelmű, hogy ha az ember kevesebb kilokalóriát fogyaszt, akkor az, rövidtávon, fogyást eredményez.

A nehézséget mindig a kisebb testsúly megtartása jelenti - ezen szoktak elbukni a legtöbben. Az ok pedig az, hogy a legtöbb ember egyszerűen nem sajátította el azokat a mentális képességeket, amelyek segítségével végérvényesen meg tudná változtatni az étkezési és testmozgási szokásait - magyarázza Judith Beck, a róla elnevezett kognitív terápiás és kutatóintézet igazgatója, több sikerkönyv szerzője.

A kognitív terápia két svéd kutatás szerint is segít a fogyásban és az elért testsúly megtartásában, azáltal, hogy hozzájárul a tévhitek eloszlatásához, a probléma megoldásához.

Hét olyan elterjedt hiedelem van, amely megnehezíti a fogyást:

1. Az éhség rossz dolog

Ha az ember kezd megéhezni, azonnal arra gondol, hogy ha nem eszik, akkor az érzés egyre elviselhetetlenebb lesz majd. Ez azonban tévedés. Lehet, hogy az éhségérzet 5-10 perc múlva némileg csökken, de bizonyosan elviselhető a következő étkezésig. Arról nem is beszélve, hogy egy kis szenvedés nagyobb élvezetet okoz, az étel ugyanis jobban ízlik, ha valóban éhes az ember.

2. Nem tisztességes a sorstól, hogy mások ehetnek, amennyit akarnak

Ha valaki irigyli a sovány, de nem fogyókúrázó ismerőseit, könnyen hiheti, hogy azok büntetlenül ehetnek, amennyit akarnak - ez azonban a legtöbb esetben tévedés. Ha egyszer vesszük a fáradságot, és egész nap szemmel tartjuk ilyen ismerősünket, könnyen kiderülhet, hogy nem is esznek annyit, amennyit hittünk.

3. Vannak "rossz" ételek, amelyeket mindig kerülni kell

Kedvenc ételünkről akkor sem kell teljesen lemondani a fogyókúra alatt, ha az "rossz" - csak arra kell figyelni, hogy a megengedett kalóriamennyiséget ne lépjük túl. Ezen segít, ha kisebb adagokat fogyasztunk, és másik fogást áldozunk fel, miután elcsábultunk.

4. A sóvárgás sosem múlik el

A bizonyos ételek utáni sóvárgás olyan, mint az éhség: jön, majd elmúlik. Ha az ember igyekszik elfoglalni magát ilyenkor, akkor könnyebben és gyorsabban elfelejti, hogy nagyon kíván valamit.

5. Szükségtelen, hogy terv szerint diétázzak és mozogjak

Ez sem igaz, állítja Judith Beck; a sikeres fogyókúra egyik kulcsa a tervszerűség. Példaként az egyik legnépszerűbb amerikai tévészemélyiséget, Oprah Winfreyt hozta fel, aki egyik legutóbbi műsorát nagyrészt ennek a kérdésnek szentelte.

6. Megérdemlem, hogy nassolhassak, ha erős érzelem feszít

Az kétségtelen tény, hogy az evés sokakat boldogít, hiszen ilyenkor az agy jutalmazásért felelős központja dopamint termel, amelyet gyakran boldogsághormonnak hívnak.

Fontos azonban, hogy ezt a boldogságérzetet ne az evéssel szerezzük meg! Lehetetlen ugyanis úgy fogyni, ha az ember mindig megengedi magának az elcsábulást, ha nagyon szomorú, ideges vagy stresszes.

7. Néha tarthat az ember egy ki szünetet

Azokat a dolgokat is meg kell tennünk, amelyekhez nincsen kedvünk, ha el akarunk érni egy bizonyos célt! Ha valaki fogyni akar, nem tarthat szünetet - de meg is lesz érte a jutalom!


Forrás: inforadio.hu

Publikálva: 2010. november 25.

Mondja el a véleményét, szóljon hozzá cikkünkhöz
Kapcsolódó termékek
C vitamin, 1000mg fénykép
C vitamin,
1000mg
25 mg csipkebogyóval
és 25 mg citrus
bioflavonoiddokkal,
30 szem
Normál ár:
1400 Ft
mennyiség növelésemennyiség csökkentése
db

Legutóbb olvasott oldalaink:

Amire még a vitaminoknál is jobban szüksége van?
Válassza ki a Jó Közérzet Vitamin® Prémium Kollagén Csomagját!
1 doboz Prémium Kollagén
1 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
2 doboz Prémium Kollagén
2 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
6700 Ft/db
3 doboz Prémium Kollagén
3 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
5600 Ft/db
5 doboz Prémium Kollagén
5 doboz Prémium Kollagén
9700 Ft/db helyett
4600 Ft/db